Svet
1517 ogledov

Zuckerberg stopil na stran Trumpa in doživel upor svojih sodelavcev

Mark Zuckerberg Epa
Protest proti odločitvi Marka Zuckerberga, da ne bo ukrepal proti spornim Trumpovim objavam.

Opozorilna stavka je izraz kritike Zuckerbergovemu domnevnemu udinjanju Trumpu, potem ko je Twitter pretekli teden ukrepal proti predsedniku in najprej njegovi izjavi o volilnih prevarah dodal opozorilno povezavo na dejstva, nato pa še umaknil njegov tvit, ki je pozival k nasilju nad protestniki po ZDA, je poročala STA.

Trump je jezno podpisal izvršni ukaz o razmisleku, kako bi lahko družbenim medijem odvzeli zaščito pred tožbami zaradi objav vsebin uporabnikov. Ukaz nima nobenega smisla, saj predvideva možnost tožb zaradi predsednikovih objav, obenem pa lahko tak ukrep sprejme le kongres z novim zakonom.

Donald Trump Dejstva Svet Twitter začel k Trumpovim tvitom dodajati opomnike

Trumpova objava se mu ne zdi sporna

Zuckerberg je kritiziral potezo Twitterja proti svojemu najbolj znanemu uporabniku in se v petek celo pogovarjal s Trumpom po telefonu, kar je zaposlene razjezilo.

V petek je Zuckerberg sporočil, da se je takoj odzval na Trumpov tvit, da se "z ropanji začenja tudi streljanje". Gre za frazo, ki jo je v 60. letih uporabil policijski načelnik v Miamiju, na splošno pa se jo razume kot grožnjo protestnikom z nasiljem. Vendar pa je Zuckerberg vztrajal, da Facebookova politika ne dovoljuje posegov v to objavo.

Zuckerberg je potem v nedeljo napovedal, da bo Facebook porabil deset milijonov dolarjev za boj proti rasizmu, vendar je do protesta njegovih zaposlenih vseeno prišlo.

Med drugim so zaposleni namesto svojih profilnih fotografij objavljali znano Facebookovo pest, ki pa ne prikazuje všečka, pač pa je stisnjena.

protesti zda smrt nasile GEORGE FLOYD Nasilje ne poneha Svet Kaos v ZDA: Trump gre na nož, nad ljudi je poslal vojake

Stopil korak nazaj

Zuckerberg je slišal ta in številna druga opozorila in ponovil, da mu je bilo zaradi Trumpovih izjav slabo. Povedal je, da ga to vprašanje muči od samega začetka in ne ve, kaj naj stori.

"Naši voditelji ne bi smeli tega delati v tem času. To je trenutek, ki zahteva enotnost, mir in empatijo," je zaposlenim dejal Zuckerberg, ki še vedno meni, da Trumpova izjava o ropanju in streljanju ne krši politike podjetja.

Je pa dovolil, da bodo sedaj morda morali to politiko spremeniti. To pa zato, ker narašča skrb pred pretirano uporabo sile, ko Trump protestnikom naravnost grozi z vojsko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.