Svet
8718 ogledov

Zveza Nato temu napadu ne bi bila kos

Natovi letali Profimedias
Zaskrbljujoče ugotovitve novega poročila o pripravljenosti zveze Nato.

Zveza Nato na svojem vzhodnem krilu ni zmožna odbiti morebitnega napada Rusije, je razvidno iz internega poročila zavezništva, ki ga je pridobil nemški tednik Der Spiegel. V severnoatlantski zvezi poročanja tednika niso ne potrdili ne zanikali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po informacijah tednika je poročilo podvomilo v obrambno sposobnost zavezništva v kriznih razmerah, vprašljiva je predvsem usposobljenost Natovih sil za hitro posredovanje (NRF). Sodeč po poročilu NRF ni uspel zagotoviti, da lahko po potrebi deluje hitro in dolgotrajno.

Največje pomanjkljivosti v obrambnih sposobnostih zveze pa so ravno na njenem vzhodnem krilu, predvsem na področju logistike. Zmožnost Natove poveljniške strukture pa je od konca hladne vojne upadla, še piše Der Spiegel.

Tiskovna predstavnica Nata Oana Lungescu danes informacij tednika ni želela ne potrditi ne zanikati. Opozorila je, da trenutno potekajo pogovori o modernizaciji poveljniške strukture. Med drugim je od konca hladne vojne število članov strukture skozi leta precej upadlo.

Odnosi med Natom in Rusijo

Glede Natovih sil pa je dejala, da te niso bile tako dobro pripravljene in usposobljene za boj že desetletja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi konflikta v Ukrajini so odnosi med Natom in Rusijo na najslabši ravni od hladne vojne. Po ruski priključitvi Krima leta 2014 je zveza prekinila sodelovanje z Moskvo, Ukrajina pa je takrat sporočila, da se želi pridružiti Natu. Severnoatlantsko zavezništvo je hitro okrepilo tudi obrambo svojih članic v Vzhodni Evropi.

Komentarjev 6
  • Fulmmer 06:42 21.oktober 2017.

    To je zato, ker niso računali na slovensko letalsko eskadriljo...

  • Tupamaros 23:40 20.oktober 2017.

    Spiegel? Wow katera veličina od medija.

  • Tupamaros 23:38 20.oktober 2017.

    Usrau sem se od strahu. In potem umru od smeha.