Avto
35 ogledov

Cesta ponoči zažari

Svetleča avtocesta
1/3
EPA
Na Nizozemskem so za promet opremili prvih 500 metrov svetleče avtoceste. V prihodnosti naj bi s pomočjo te tehnologije vozniki vozili precej varneje.

Gre za posebno barvo, ki vsebuje prah, odziven na svetlobo, podobno kot številni predmeti v vsakdanji uporabi, denimo številčnice ur. 

Fotoluminozna označevalna barva tako podnevi "zbira" svetlobo, ko se zvečeri, pa začnejo črte žareti v fluoroscenčni svetlobi. "Zaloge" svetlobe je za okoli osem ur. Zaradi tega ni potrebe po dodatnem osvetljevanju cestišča, kot je navada pri večjih avtocestnih križiščih.

S to tehnologijo je za zdaj v testni fazi opremljen le kratek odsek avtoceste N329 južno od Amsterdama.

Ker barva lahko oddaja svetlobo tudi vso noč, takšen način označevanja cest na Nizozemskem jemljejo kot resno alternativo. Ekološko zelo napredna država namreč zaradi varčevanja ponoči ugaša vse več luči, svetleča barva pa bi bil lahko eden izmed načinov, kako ceste ohraniti enako ali še bolj varne. 

Svetleča barva pa ni primerna za vsako okolje in državo. Po poročanju BBC namreč v Veliki Britaniji strokovnjaki opozarjajo, da je manj obstojna od klasične barve, prav tako je vprašanje, ali bi barva svetila v skladu s standardi tudi v dolgih zimskih nočeh in koliko bo uporabna med sneženjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.