Slovenija
42 ogledov

Svetovalko redko vidijo

Letos bodo morali kandidati za subvencije pri zavodu za zaposlovanje poleg delav Žurnal24 main
Zavod za zaposlovanje. Brezposelni na razgovor čakajo več mesecev. Svetlik: Taka je doktrina!

Petindvajsetletni A. S., ki je brezposeln že eno leto, je imel doslej le en razgovor s svetovalko na zavodu za zaposlovanje. Podobno T. K., ki svojo svetovalko vidi samo približno vsakih šest mesecev.

Profesor kadrovskega menedžmenta na fakulteti za družbene vede in nekdanji minister za delo Ivan Svetlik razlaga, da so takšne pač doktrina in tudi evropske smernice, da mlade brezposelne pustijo pri miru tri mesece, starejše pa do pol leta.

Brezposelnega izguba dela namreč najprej sicer šokira in prizadene, zatem pa se posamezniku po Svetlikovih besedah “morala in optimizem dvigneta zelo visoko in se sam poda v iskanje dela”.

Zato je, kot pravi, nesmiselno, da bi zavod v času, ko posameznik sam aktivno išče zaposlitev, interveniral. Sicer bi po njegovem mnenju lahko govorili o tako imenovanem učinku mlina na veter: “Vi ga poganjate, čeprav ga veter sam obrača. Se pravi, da ker ljudje itak iščejo delo, nima smisla dodatno vlagati v to iskanje.”

Na vrsti na štiri mesece

Na zavodu trdijo, da ima brezposelni približno tri ali štiri srečanja s svetovalko na leto. “Če se ne zaposli prej kot v štirih mesecih, je na naslednji pogovor vabljen približno štiri mesece po 
prijavi,” dodajajo.

“Okostenel fosil”

“Zavod bi se lahko odzival hitreje in učinkoviteje,” pa je prepričana Alja Malis, direktorica agencije za zaposlovanje Naton. Dlje ko so brezposelni na zavodu, manj konkurenčni so na trgu dela, pojasnjuje.

“Vsak delodajalec vpraša, koliko časa ste že brezposelni. Če ugotovi, da oseba ni aktivno iskala dela in je životarila na zavodu, to vpliva na 
zaposlitev,” opozarja.

Kot pravi, njihova agencija pogosto objavi potrebo tudi po 30 delavcih, a je z zavoda najmanj izplena.

“Po navadi je že prepozno, ko oni pošljejo seznam delavcev. Večkrat k nam pošiljajo tudi tiste, ki so jih že poslali in so enkrat že zavrnili delo,” opisuje Malisova in dodaja, da je zavod “kot okostenel fosil”, izgubljen v papirjih in birokratskih postopkih.

Komentarjev 2
  • mirko 10:27 27.marec 2012.

    1.013 javnih uslužbencev je zaposlenih na zavodu za zaposlovanje, kjer je njihova povprečna bruto plača okrog 2.000 evrov. To znese dva miljona in 26.000 evrov stroškov za državo. K temu lahko prištejemo še materijalne stroške in stroške poslovnih prostorov še ...prikaži veče najmanj dvakrat toliko. Torej dobimo na mesec šest miljonov in sto tisoč evrov. Če te stroške zdelimo z številom brezposelnih 115.000, dobimo okrog 53 evrov na brezposelnega. Ni problem samo to, da ena zaposlena obravnava samo štiri brezposelne na dan, večji problem je, da od njihovega dela ni skoraj nobene koristi za državo in brezposelno osebo. To pomeni da je dejansko ta inštitucija pretežno sama sebi namen.

  • privat 07:39 27.marec 2012.

    zavod za zaposlovanje je le nepotrebni strošek....predlagam zapiranje takih zavodov!