Slovenija
59 ogledov

Svetovni barometer korupcije: Podkupnine na sodiščih in za nadomestila za brezposelnosti

slovenija 11.06.13, brezposelni, iskalci zaposlitve, zavod za zaposlovanje Slove Anže Petkovšek
Sodeč po najnovejši raziskavi zaznave korupcije Slovenci menimo, da so najbolj podkupljivi poslanci. Med tem pa so trije odstotki anketirancev priznali, da so v zadnjem letu podkupovali v javnih institucijah.

Korupcija v Sloveniji je problem, se je strinjala večina anketiranih v mednarodni raziskavi Svetovni barometer korupcije. V štirih letih se njena prisotnost po mnenju 74 odstotkov anketiranih ni nič zmanjšala.

Tudi vlada za zmanjšanje korupcije ni storila dovolj, je jasna večina vprašanih. Dve tretjini (77 odstotkov) sta ukrepanje vlade na tem področju ocenili kot neučnikovito. Kar 59 odstotkov vprašanih pa meni, da bi moralo biti preprečevanje korupcije najvišja prioriteta vlade, celo nad odpravo brezposelnosti.

V Transparency International Slovenia pri tem odločevalce pozivajo, da korupcija ni le težava vlade, ampak tudi problem zasebnega sektorja, sodne veje oblasti in civilne družbe. "Pozivamo odločevalce, da razširijo svoja prizadevanja za preprečevanje korupcije izven normativnih okvirov in začnejo kakovostno izvajati tudi programe v praski skupaj s civilno družbo, saj trenutna prizadevanja ne zadostuje za pozitivne rezultate in večje zaupanje javnosti v vladavino prava," je v sporočilu za javnost ob objavi rezultatov sporočil generalni sekretar Vid Doria.


Večina vprašanih je tudi prepričanih, da bogatejši posamezniki pogosto uporabijo svoj vpliv za doseganje lastnih ciljev.

Raziskava, v katero je bilo vključenih 1501 posameznikov, pa je pokazala, da so trije odstotki anketirancev v zadnjih 12 mesecih plačali podkupnino pri poslovanju z eno izmed javnih ustanov v Sloveniji. Največ na sodiščih v civilnih postopkih in pri pridobivanju nadomestil za brezposelnost, med tem ko podkupnine ni plačal nihče izmed vprašanih pri pridobivanju socialne pomoči ter osnovnih in srednjih šolah.

Podatek, da se državljani pri svojih opravilih ne srečujemo s primeri podkupovanja, pa po besedah Vida Dorie, ne pomeni, da korupcije ni: "Podatek, da se državljani pri svojih opravilih ne srečujejo s primeri podkupovanja, zgolj dodatno krepi že dlje časa znano dejstvo, da je korupcija v Sloveniji veliko bolj sofisticirana kot neposredno podkupovanje, kar pomeni, da je veliko bolj skrita in posledično nevarna, je del sistema."

Komentarjev 4
  • Božidar Dinič 17:42 16.november 2016.

    jaz bi jim priporočal brezplačno obsevanje preko čakalnih vrst se ful splača

  • valerijakregar 15:40 16.november 2016.

    imajo na vladi spet priložnost za ustanovitev nove agencije proti korupciji, novega zavoda proti korupciji, nove inšpekcije proti korupciji.....................bo takoj spet manjša brezposelnost ( po cmerarjevi logiki).

  • valerijakregar 15:35 16.november 2016.

    čakajo svojo plačo.