Slovenija
42 ogledov

Svetovni dan sonca sončen, sledijo oblaki

ples zabava plaža Shutterstock
Jasno vreme nas bo spremljalo do sobote, že v soboto popoldne pa sledijo spremembe. Poletje bo menda bolj sončno, kot je bilo lansko. Ozonska plast si bo povsem opomogla čez pol stoletja.

Ob svetovnem dnevu sonca, ki ga obeležujemo danes, na Arsu med drugim opozarjajo tudi na ozonsko luknjo in podnebne spremembe. "Zaščitna ozonska plast se je v zadnjih letih zmanjšala za okrog 3,5 odstotke," pravi Tanja Cegnar z Arsa, ki pri tem poudarja, da so bolj pomembna občasna stanjšanja spomladi. "Lani marca smo opazili izrazito stanjšanje tudi nad srednjo Evropo. Resda ni trajalo dolgo, vendar če se plast zmanjša le za en odstotek, to pomeni, da se poveča moč UV žarkov za 1,3 odstotke." Spomladansko stanjšanje sicer opazijo vsako leto.

Izhajajoč iz ljudske modrosti že vemo, da se je spomladi potrebno bolj zaščititi proti škodljivim vplivom UV žarkov, kot poleti. "To je sicer v največji meri zato, ker človek spomladi še nima naravne zaščite," pravi Cegnarjeva in doda, da se spomladi, ko sonce morda še ni tako žgoče, tudi ne zavedamo najbolj njegovih škodljivih učinkov.

Potrebno se je zavedati, da povečanje UV sevanje lahko povzroči kožnega raka, očesno mreno in tudi zmanjšanje odpornosti imunskega sistema. Čeprav smo se s temi dejstvi v zadnjih letih že nekako naučili živeti, pa na kakšno dejstvo pozabimo. In to ne le spomladi. "Pozabljamo, da UV dobro posega v vodo, da nas lahko opeče tudi v senci in da je UV sevanje v gorah močnejše," opozarja Cegnarjeva.

Dodaja, da naj bi zaradi ukrepov ob zmanjšanju emisij CO2 in ostalih toplogrednih plinov zanamcem vendarle pustili dobro zapuščino. "Ozonska plast naj bi si zaradi ukrepov povsem opomogla nekje do leta 2065."

Majski vročinski val pri sosedih

Ob dnevu sonca imamo sicer po vsej Sloveniji jasno vreme; čez dan se bo ogrelo do največ 22 stopinj, jutri do 25. V soboto bo sprva še precej jasno, popoldne pa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem v severni Sloveniji se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo ponekod zavlekle v noč na nedeljo. V nedeljo bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne. Temperature naj ne bi presegle 25 stopinj.

Pri nas torej kakšnega vročinskega odmika v teh dneh ne pričakujejo, povsem drugače pa bo pri naših sosedih na Hrvaškem, kamor se za podaljšane konce tedna že podajajo tudi številni Slovenci. Že jutri se bodo temperature v Dalmaciji povzpele do 27 stopinj Celzija, od sobote do prihodnje srede pa hrvaški meteorologi napovedujejo nadpovprečno visoke temperature za konec maja; temperature naj bi vztrajale med 25 in 30 stopinjami Celzija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.