Vizita za živali > Festival
203 ogledov

Vse zato, da varujemo živali

sejem 2016
1/98
Anže Petkovšek
Danes je za živaloljubce prav poseben dan, saj obeležujemo svetovni dan varstva živali.

Svetovni dan varstva živali so leta 1931 določili na kogresu ekologov, ta dan pa so izbrali zaradi goda Frančiška Asiškega, ki je zagovarjal odgovoren in ljubeč odnos človeka do okolja in živali.

Prav to smo zagovarjali na našem uspešnem drugem Sejmu za ljubitelje živali, kjer je bil cilj odgovorno skrbništvo živali. Na sejem, ki smo ga imeli v septembru v Češminovem parku v Domžalah, smo želeli privabiti predvsem otroke in skrbnike živali, ki bi jih poučili o pravilni negi živali, o njihovih potrebah ter zdravju. Otrokom smo želeli pokazati, kako prijazne in ljubeče so živali ter da se moramo o njihovih potrebah pred nakupom dobro pozanimati. Skoraj tisoč otrok se je na sejmu udeležilo tudi izobraževalnega lova na zaklad. Tako so denimo mnogi šele na sejmu izvedeli, da psu ne smemo dajati goveje kosti iz juhe ali da so dihurčki v resnici striktno mesojede živali.

“Danes smo prvič božali piščančka, pitona in dihurčke, naša Pika je prvič jahala na tako velikem konju,” nam je povedala mamica petletne Pike in dodala, da si za svojega otroka želi več takšnih dogodkov.

Za družine in skrbnike psov 

Kot smo pisali, se je sejma, ki smo ga organizirali s Kinološko zvezo Slovenije, udeležilo več kot 17.000 ljudi, med njimi pa so prednjačile prav družine z otroci. “Naša dva sta dobila letak o sejmu v šoli in smo morali priti ... Tu smo bili že lani in prihodnje leto znova pridemo,” je obljubil oče Mihe in Andreja. Pravi, da sta sinova že lani v živo spoznala veliko novih živali in se resnično veliko naučila o odgovornem skrbništvu živali, ki je glavni cilj našega sejma.

Pri uresničitvi cilja so nam pomagala številna društva in podjetja, gostiteljici OŠ Domžale in Občina Domžale. Dogodek je odprl župan Toni Dragar, obiskovalce sta nagovorila odgovorni urednik portala Žurnal24.si Matej Košir in predsednik Kinološke zveze Slovenije Egon Dolenc. O odgovornem skrbništvu je spregovoril tudi častni gost, direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Janez Posedi. Pomembno vlogo so odigrali tudi vsi zadovoljni obiskovalci. 

Za otroke je bil program zelo pester, mnogi so veliko časa preživeli kar med pisanimi baloni na igrišču.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Za otroke je bil na voljo tudi napihljiv grad in poslikava obraza, mnogi pa so se sladkali ob slastnih sladolenih Algida, kokicah, krompirčku na palčki, sladkorni peni … Starši pa so imeli na voljo kar dve postojanki z odlično kavo. Na eni postojanki so lahko poskusili božansko in dišečo svežo kavo Barcaffe, na drugi pa nam je kavo ponujala simpatična domačinka Kiti.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Preberite še:

S tem bomo nadaljevali tudi prihodnje leto 

Sejma za ljubitelje živali se je udeležilo tudi ogromno skrbnikov psov, saj je bila ponudba zanje res pestra in raznolika. Na stojnici znane blogerke o pasji prehrani Lene Gregorčič (Zdrava hrana za pse) so skrbniki lahko izvedeli vse o popolnem obroku za psa. “Ker delujem večinoma na spletu, se je sejem izkazal za odlično priložnost, da se v živo spoznam in srečam z mojimi bralci in spremljevalci ter mimogrede ozavestim tudi druge skrbnike živali, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Vzdušje je bilo fenomenalno in želim si čim več takih dogodkov - za dobro živali in njihovih skrbnikov,” je povedala po sejmu.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Zeliščarka in kolumnistka na Viziti za živali Katarina Kovačič iz Zeliščnega vrta Cvetka pa nas je poučila, kako uporabljamo zelišča za naše kosmatince, kako jim pravilno očistimo ušesa in katera zelišča lahko naši kužki uživajo. “Na sejmu je bilo super vzdušje in veliko zadovoljnih obiskovalcev. Pester program je poskrbel, da je sejem prehitro minil, naslednje leto se zagotovo vrnemo,” je bila navdušena.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Strokovna ekipa podjetja Animacel, ki je odcepljeno podjetje Veterinarske fakultete v Ljubljani in je razvilo učinkovito rešitev zdravljenja psov z matičnimi celicami, so cel dan izvajali brezplačne preglede šepanja psov in svetovali lastnikom glede možnih pristopov zdravljenja sklepnih obolenj v sodelovanju z Veterinarskim centrom Miklavžin.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na ograjeni zelenici smo imeli na voljo tudi pasji vrtec, za katerega so skrbeli oskrbniki s Pasje hiše Bellevue. V pasjem vrtcu je bilo poskrbljeno za nadzorovano igro primerno socializiranih kužkov, za učenje raznih trikcev, spoznavanje različnih ovir, ravnotežnih desk, gimnastičnih žog in tako dalje. “Enkraten dogodek z odlično organizacijo! Sejma za ljubitelje živali smo se letos udeležili že drugo leto zapored, saj je odličen kraj za sklepanje novih poznanstev. Veselimo se sodelovanja tudi v prihodnje,” so sporočili po sejmu.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na dogodku nas je obiskala tudi Suzana Simenčič s svojo blagovno znamko Caniventur, ki predstavlja aktivno preživljanje prostega časa s svojim psov in pri kateri smo lahko dobili več informacij o supanju s psom in psom prijaznih počitnicah. S kužkom smo lahko preizkusili tudi, kakšno je naše ravnotežje, obiskovalcem pa je svetovala tudi o koristnih vajah glede na izzive, s katerimi se srečujejo, saj Suzana v okviru delavnic vodi pasji fitnes in druge vse bolj priljubljene aktivnosti s psom.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
 Na novih in čudovitih vozilih znamke Opel so nam strokovnjaki pokazali, kako pravilno prevažamo kosmatince, česa ne smemo in kakšne kazni nas lahko doletijo. Ste vedeli, da je predpisana globa za napačno prevažanje psa 40 evrov in da so samo lani slovenski policisti oglobili kar 169 kršiteljev? Med drugim smo lahko občudovali novejše Oplove modele s prostornejšimi prtljažniki, napovedali pa so tudi prihod nove Zafire …

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na svoj račun so prišli tudi pasji gurmani, na stojnici pasje pekarne Pasja nebesa so se lahko potegovali za pravo pasjo torto. Prvim tridesetim obiskovalcem so podarili muffin dobrodošice, skrbniki pa so lahko kupili muffin, piškotke in pasje tortice, vse brez dodanih aditivov.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na stojnici pasje pekarne PAPY so kosmatinčki lahko zbirali med 14 različnimi vrstami zdravih, naravnih predvsem pa zelo okusnih pasjih piškotkov PAPY. Kosmatinčki so bili zelo navdušeni tudi nad njihovimi pasjimi muffin, pasjo pico, najbolj pa seveda nad sveže narejenim pasjim sladoledom. Skrbniki kužkov so občudovali  lično narejene piškotke v obliki pasjih tačk in kosti z različnimi napisi, pasje tortice pa so zgledale tako njami, da so zamikale marsikaterega obiskovalca. Poleg se je predstavila tudi IRIS Mednarodna trgovina in Natures Menu, ki sta s svojo ponudbo približala skrbnikom psov naravnem način prehranjevanja s surovo hrano, ki po njihovih besedah nepogrešljivo prispeva k zdravju in vitalnosti psa. Pojasnjujejo, da angleški proizvajalec surove hrane Natures Menu s svojo ponudbo tudi za zelo občutljive pse z različnimi prehranskimi intolerancami in alergijami ponuja rešitve s popolnoma naravno obliko hrane, ki je psu biološko najbolj dostopna.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Kužki in pasji skrbniki so se pogosto ustavljali tudi ob stojnici majhnega družinskega podjetja, Pasje Pekarne Hov Hov, ki se ukvarja z izdelavo domačih pekovskih izdelkov za pse. Ponujali so pasje piškotke, mafine, tortice, prestice, palčke in ostale sezonske dobrote za pse, ki jih izdelujejo ročno in pečejo na tradicionalen način iz stoodstotno naravnih sestavin visoke kvalitete. Imajo tudi široko ponudbo zdravih poslastic za pse, ki so primerne za občutljive pse, alergike in pse na raznih dietah.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pasji skrbniki so se zelo razveselili stojnice Veterine Buba, kjer so imeli cel dan na voljo brezplačno striženje pasjih krempeljev. Sicer so v Veterini Buba poznani po tem, da so specializirani tudi za eksotične živali, o čemer priča tudi njihov slogan “zdravimo od miši do slona”.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Čudovita lesena ležišča za pse, plezala za mačke in stojala za posode smo si lahko ogledali na stojnici podjetja Goodbed.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Predstavila se nam je tudi trgovina Aler, kjer so strokovnjaki med drugim svetovali o pravilni hrani in negi naših kosmatincev.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na stojnici Veterine Noe so izkušeni veterinarji izvajali brezplačne preglede za naše štirinožce. 

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Med pasjimi skrbniki je veliko zanimanja požela stojnica s sesalci Vorwerk, kjer so med drugim predstavili priljubljen priključek sesalcev Vorwerk za globinsko sesanje živalskih dlak. S sesalcem Vorwerk se v Sloveniji ponaša že 140.000 gospodinjstev, kar pomeni, da ga ima že vsako četrto gospodinjstvo.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vsi smo se razveselili prijazne hostese s Pedigreeja, ki je med mimoidočimi delila brezplačne vzorčke žvečljivih dentalnih palčk Pedigree® DentaStix™. Tako smo skupaj preventivno poskrbeli tudi za dentalno zdravje naših kosmatincev.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na stojnici Narana – Farm Food so pasjim skrbnikom predstavili ponudbo hladno stiskane hrane za pse in ozaveščali o zdravem načinu prehranjevanja naših kosmatincev. 

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na stojnici podjetja Floramicato pa smo videli unikatne ročno izdelane igrače. Ponudbo so popestrili za mimoidoče tudi s prikazom vaj, naučenih v pasji šoli Pes in pol.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ekipa Comfort dog plus že vrsto let izdeluje lastne kakovostne aluminijaste bokse po meri za varen prevoz psov in ležišča Comfort, je na dogodku predstavila široko ponudbo kakovostne opreme za pse in za šolanje psov po ugodnih cenah.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Sejma se je že drugo leto zapored udeležila ekipa trgovine Pasji.net. Največje navdušenje je po njihovih besedah tudi letos požela njihova ponudba Hurtta in Ruffwear opreme za pse, razdelili so tudi lepo število vzorčkov hrane Pooch&Mutt in se zapletli v prijeten klepet z obiskovalci. “Se vidimo prihodnje leto!” so zaključili.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
“V Pasjem domu smo izredno veseli, da smo se udeležili Sejma za ljubitelje živali. Še posebej smo ponosni, da smo med obiskovalci poželi ogromno zanimanja in jim tako lahko lahko podrobneje predstavili naše storitve: varstvo psov, pasji vrtec, kopanje psov, sprehajanje psov, oskrbo drugih živali ...” nam je opisala ekipa iz Pasjega doma, ki je na sejmu požela veliko zanimanja.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Obiskovalci so pobliže spoznali tudi delo Hotela za male živali Nera, ki v oskrbo sprejema vse vrste živali, poleg tega pa nudijo šolanje in prevzgojo tudi nevarnih psov, za pse in mačke imajo na voljo veliki popolnoma ograjeni izpusti. Na sejmu so se predstavili skupaj s Kinološkim društvom Kamnik.

Sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na stojnici podjetja Ultimaks (qlzoo.si) so izpostavili priljubljene igrače za pse Zogoflex in Zogoflex Air ameriškega podjetja West Paw Design, ki imajo celo garancijo. “Če se igrača kadarkoli uniči, jo enkrat brezplačno zamenjamo,” pojasnjujejo. Obiskovalci so veliko zanimanje pokazali za pasje in mačje konzerve, ki vsebujejo več kot 90 odstotkov svežega mesa, za anti-alergene bambusove posodice za hrano in vodo, varne transporterje in tako dalje. “Vsi pasji obiskovalci pa so lahko testirali tudi naravne pasje priboljške Escapure, ki prihajajo te dni k nam,” so dodali.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na Sejmu za ljubitelje živali se je s stojnico predstavila še nova spletna trgovina Petshop s svojimi blagovnimi znamkami: Calibra – Grau – Vetnil – OlviPet – ProPlan – Calibra Joy, ki so se tudi vrtele na kolesu sreče in vsem kupcem prinesle še dodatno darilo. “Zadovoljni obiskovalci so svojo pozitivno energijo prenesli tudi na nas, zato hvala organizatorjem za dobro organizirano prireditev,” so povedali ob koncu.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Konji so poželi ogromno zanimanja

Na svoj račun so prišli tudi ljubitelji konjev, vrste za jahanje lepotcev so bile večino časa trajanja sejma polne otrok. Športni konji s Konjeniškega kluba Gibanje so tudi letos dokazali svojo prijaznost in miren značaj. Čeprav gre za športne in resnično velike konje, otroci niso imeli strahu, popolno zaupanje so pokazali tudi starši.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Otroci so tudi letos jahali našo avtohtono pasmo konjev – čudovite bele lipicance s Pedagoško raziskovalnega centra za konjerejo Krumperk, ki deluje v okviru Oddelka za zootehniko na Biotehniški fakulteti. Slovenska pasma je spet dokazala svoj izjemen značaj, otroci pa so na njih prekipevali od ponosa.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Roman Veternik, ki je poznan po unikatnih usnjenih izdelkih, od pasov z western motivi, western kravat, usnjenih torbic... nam je na svoji stojnici predstavil tudi kakovostno usnjeno opremo za konje. 

Same koristne informacije

Na stojnici podjetja Zdrav korak so ozaveščali obiskovalce, da je pravilna lega stopala osnova za pravilno obliko hrbtenice. Radovedne obiskovalce so poučili, da si lahko pomagamo s po meri odtisa izdelanimi ortopedski vložki.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na sejmu se je predstavila tudi Deželna Banka Slovenije (DBS), včasih poznana kot Kmečka banka, ki se ponaša s kar 85 poslovalnicami po vsej Sloveniji. Izpostavili so ugodno ponudbo stanovanjskih kreditov, pakete za nove stranke, ugodnosti za stalne stranke, številni obiskovalci pa so se na vroč sončen dan zelo razveselili darilc za obiskovalce - slamnatih klobukov.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V okviru nastopa DBS sta se predstavila še partnerja - Semenarna z ugodno ponudbo hrane za mačke in ptice, sicer naprodaj v vseh vrtnih centrih Kalia, in Kmečki glas z ugodnejšo literaturo, ki je pritegnila marsikaterega obiskovalca.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Predstavila se je tudi avtohiša AC Lovše, s svojimi novimi avtomobili znamke TOYOTA in Volkswagen, ki ustrezajo predvsem večjim družinam in tudi prevozu psov.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na stojnici Zishe so predstavili trende, sadne čaje brez hibiskusa in šipka in zelene čaje, priljubljeni so denimo zeleni čaj s sadjem. Mariskdo je na stojnici dobil navdih za jesenske dni, pa tudi za kakšno darilo, saj se v njihovem asortimanu najde več kot 200 vrst čajev in vsi pripomočki za čajanke.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Svoje unikatne izdelke nam je predstavila tudi trgovinica EvilEve.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Matko Izlakar, ki se ukvarja z oblikovanjem stekla nam je pokazal številne unikatne steklene podobe psov in drugih živali.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na stojnici podjetja Pfizer so obiskovalce nagovorili s kampanjo ozaveščanja o klopnem meningitisu in edini možnosti zaščite - cepljenju. Ljubitelji živali veliko časa preživijo v naravi in so lahke tarče za klope - male živalice, ki lahko usodno zaznamujejo življenje posameznika. Pojasnjujejo, da je cepljenje ustrezno za otroke od prvega leta dalje.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Testne vožnje s čudoviti vozili Renault, ki so jih pripravili v Avtohiši Real, so navdušile mariskaterega obiskovalca.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Številne ljubke živali

Izjemno pester program je za pasjeljubce pripravlja Kinološka zveza Slovenije s svojim II. Kinološkim dnevom, kjer smo spoznali številne pasme psov, pasje discipline, terapevtske pse in službene pse.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ves čas sejma smo lahko spoznavali kače, kuščarje in insekte, ki so jih pripeljali člani Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Veliko zanimanja so poželi paličnjaki, ki so jih postavili kar na “šopke” iz robide v vaze.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Otroci so bili navdušeni nad kačami, med ptičjimi pajki pa bi se kar težko odločili, kateri je najlepši.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Spoznali smo tudi vestne gojitelje ptic iz Društva Lišček Kranj, ki so pripeljali veliko različnih vrst ptic. Tako smo lahko letos spoznali tudi ljubke prepelice,e ki nosijo zdravilna jajčka.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Videli smo tudi velike golobe, grlice, velike ter čudovito obarvane papige, prikupne kanarčke različnih vrst ter že mnogo drugih ptic.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
S svojimi papigami se nam je pridružil tudi član Društva za varstvo in vzgojo ptic Domžale, veliko veselja je prinesla čudovita ara, s katero so se mnogi fotografirali.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Svoje aktivnosti znotraj Eko šole in šolskega sklada nam je  predstavila gostiteljica  OŠ Domžale.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Svojo stojnico je imela gostiteljica Občina Domžale.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Spoznali smo tudi številna dobrodelna društva, na primer Hrtji Svet.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

 Obiskalo nas je tudi Društvo za zaščito živali Ljubljana ...

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Obiskovalci so vzljubili hrte, ki so jih rešili člani Slovenskega društva za pomoč hrtom.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Slovensko vegansko društvo je mnogim prvič pojasnilo, kaj sploh pomeni veganski način življenja ...

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pravi hit med otroci so bili tudi letos ljubki piščančki, ki so jih prinesli z Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete, natančneje s Pedagoško Raziskovalnega Centra za perutninarstvo. Pokazali so nam tudi njihove lepe in zdrave kokoši nesnice. Pri njih namreč ohranjajo slovensko avtohtono pasmo štajersko kokoš in kokoši tradicionalnih pasem. Tri tradicionalne pasme križajo med seboj, da dobijo križanke prelux.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pokazali pa so nam tudi kunce.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pravo igralnico za dihurčke so naredili člani društva Zverinice, ki se že dolgo ukvarjajo z reševanjem dihurčkov in z ozaveščanjem ljudi o njihovih potrebah in negi.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Spoznali smo tudi prikupne mucke s Felinološkega društva Ljubljana.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Prava atrakcija pa so bile terapevtske živalice Ambasadorjev nasmeha, ki so prvo slovensko društvo za terapijo s pomočjo živali. Med drugim so nam pokazali kunčico, miniaturnega pujska, ježka, polže in podobno. 

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek