Šport > Zimski športi
15 ogledov

Lindsey pokvarila Tinino "čago" v Mariboru

Zlata lisica Maribor
1/32
Nino Verdnik
Američanka Lindsey Vonn je v drugi vožnji veleslaloma na Pohorju pokvarila karnevalsko vzdušje v štajerski metropoli in za osem stotink sekunde ugnala slovensko šampionko Tino Maze. Črnjanka, ki si je z drugim mestom že zagotovila mali kristalni globus, je pred finalom držala prvo mesto, končno zmago pa ji je odnesla napaka v zgornjem delu.

Lindsey Vonn se je v smučarsko karavano po težavnem začetku sezone vrnila kot prerojena in v Mariboru napovedala oster boj na bližajočem se svetovnem prvenstvu. Tini Maze je preprečila prvi zmago na mariborski strmini po letu 2009, ko je Črnjanka prav tako slavila v veleslalomu.

Mazejeva je po prvi vožnji zanesljivo vodila pred Vonnovo in Avstrijko Kathrin Zettel, Američanka pa je v finalu izkoristila postavitev svojega trenerja in prevzela vodstvo z veliko prednostjo. Tina se je odločno podala na progo, toda hitro storila napako, ki jo je na koncu verjetno stala zmage. Tretja je bila Avstrijka Anna Fennniger.

Tolažba je vseeno vse prej kot slaba - Mazejeva še še povečala naskok pred zasledovalkami v skupnem seštevku svetovnega pokala, tudi matematično pa je na štajerski strmini osvojila mali kristalni globus za veleslalom. Ana Drev je kot edina preostala slovenska finalistka zasedla 22. mesto (+2,36).

V skupnem seštevku ima Mazejeva zdaj 1554 točk. Nemki Marii Höfl-Riesch (806), ki je na pohorski strmini zasedla peto mesto, se je z zmago na drugem mestu močno približala Vonnova (740), četrta pa je Fenningerjeva (704). Črnjanka premočno vodi tudi v veleslalomskem seštevku (620), kjer je druga danes šele šestouvrščena Zettlova (382), tretja pa Fenningerjeva (335).

Vonn: "Oprostite mi!"

Na domači tekmi svetovnega pokala so nastopile še štiri Slovenke, ki pa so ostale brez druge vožnje. Katarina Lavtar (+ 3,37) je dosegla 44. čas, 48. je bila Ana Bucik (+ 4,08), dve mesti za njo pa Tina Robnik (+ 4,21). Ilka Štuhec ni končala prvega nastopa.

Ker vremenoslovci med tem vikendom napovedujejo temperature pod lediščem, mariborski organizatorji pričakujejo trdo podlago in obljubljajo lepo tekmo, ki naj bi na Snežni stadion v dveh dnevih privabila prek 20.000 gledalcev.

"Ne vem, kaj naj rečem. Gotovo sem naredila nekaj napak, ampak to je moja prva zmaga v veleslalomu po lanskem letu. To je perfektno. Mislila sem si (po napaki v finalu, op. a.), da ne bom prišla do cilja. (smeh) Rekla sem si: 'Neeeee, ne že spet!' Že pred dvema ali tremi leti sem padla in tega nisem želela ponoviti," je takoj po tekmi povedala zmagovalka, za državno televizijo pa pristavila:

"Oprostite mi! Oprostite mi ... Jaz sem samo skušala smučati po najboljših močeh. Za menoj je res težka sezona v veleslalomu, nisem dosegala nobenih rezultatov. Najboljša sem bila, ne vem, dvajseta, mučila sem se in po treningu v tem tednu sem dala vse od sebe in imela srečo. Zmaga mi veliko pomeni. Za menoj je težka sezona, bila sem bolna, moj želodec ... Fizično nisem bila močna, veliko ljudi je govorilo slabe reči o meni, ker sem si vzela premor, ampak vedela sem, kaj moram storiti. Morala sem spet postati močna in zdaj sem močna, to pa je dober 'timing' pred svetovnim prvenstvom. Jutri bom poskusila tudi s slalomom, ampak ne smejte se mi, ko bom smučala. Trenirala sem le tri dni od poletja, tako da brez smejanja! (smeh)"

"Lindsey me je prišla sem malce zaje**vat!"

Mazejeva je šele pred kamerami TV Slovenija izvedela, da si je pred zasledovalkami v veleslalomskem seštevku tudi matematično nabrala dovolj veliko prednost, tako da ima mali globus že v žepu.

"Oh, kaj naj rečem ... Danes sem se borila tukaj. Zgoraj sem naredila tisto napako ... Nisem dobro opravila v zgornjem delu, ampak drugo mesto je super, in da sem prišla do dol ob tem vzdušju ... Res, smučati ob takšni podpori in takšni dobrodošlici je res čisto nekaj drugega. To je bil dober trening za jutri," pa je za TV Slovenija dejala Mazejeva.

"To (podpora navijačev, op. a.) je res nekaj drugačnega. Če vsega skupaj nisi sposoben držati notri, te lahko požre. So dobre in slabe stvari in zame je bilo danes kar težko. Ah, te stotinke, ampak dajmo ... Saj je v redu. To je izjemna sezona, vesela sem tega (malega kristalnega globuse, op. a.). Za vse emocije bo čas spomladi, ne bom se jim prepustila in jutri je nov dan. Res pa je, da je to izjemna sezona. Jutri na zmago? Vsak dan je tak, da greš na zmago. Enkrat bolj, drugič manj. Upam, da bo jutri še bolje. Ja, super, Lindsey me je prišla sem malce zaje**vat, ampak prav je tako! (smeh)"

Svetovni pokal, Maribor, veleslalom (Ž), rezultati:

Komentarjev 2
  • titty 14:56 26.januar 2013.

    BRAVO TINCA, BRAVO, BRAVO!!!! ČESTITAM!

  • BenX 14:31 26.januar 2013.

    pa ne more bit vedno prva, ni fer do drugih. bravo tina!