Šport
13 ogledov

Tina v drugo odstopila, zmagala 17-letnica

slalom zagreb mikaela shiffrin
1/10
Reuters
Tina Maze, vodilna v svetovnem pokalu alpskih smučark, je na slalomu na Sljemenu nad Zagrebom po drugem mestu na prvi progi v finalu odstopila, prvič v tej sezoni. Prepričljivo je zmagala 17-letna Američanka Mikaela Shiffrin (2:01,73), vodilna na prvi progi, pred Švedinjo Frido Hansdotter (+1,19) in Kanadčanko Erin Mielzynski (+1,76).

"Zelo sem razočarana. Že v prvi vožnji sem naredila dve napaki. V finalni nastop sem šla z mislijo, da se mi lahko pripeti napaka. Slalom je zame sedaj prava uganka. Skušala bom pozabiti ta nastop in se pripraviti na naslednje tekme ter izpeljati slalom brez napak," je povedala Tina Maze, ki je ohranila veliko vodstvo v skupnem seštevku pokala, prvo mesto v slalomski razvrstitvi pa je morala s 26 točkami zaostanka prepustiti Mikaeli Shiffrin. Slednja je dva tedna po svoji prvi zmagi v pokalu v Aareju z najboljšima časoma obeh voženj slavila še drugič. Mazejeva pa je po dvanajstih zmagovalnih stopničkah na 18 tekmah sezone, med njimi je bilo pet zmag, prvič v zimi predčasno končala tekmovanje. Pred tem je bil njen najslabši izid 20. mesto s smuka v kanadskem Lake Louisu.

Mazejeva je po prvi vožnji za vodilno Mikaelo Shiffrin zaostajala 35 stotink. Tretja je bila Švedinja Maria Pietilae-Holmner (+0,72), šesta Nemka Maria Höfl-Riesch (+0,94), drugouvrščena v svetovnem pokalu, ki je bila zadnja, ki je še zaostala manj kot sekundo. Šele deseta je bila Slovakinja Veronika Velez Zuzulova, zmagovalka prejšnjih dveh tekem. V finalu se je najprej izkazala Norvežanka Nina Löseth, ki je bila s številko pred finalom 14. in na koncu četrta. Tudi Velez Zuzulova je za njo zaostajala pri merjenjih vmesnega časa, nato pa je tik pred ciljem naredila veliko napako in sanj o preboju v sam vrh je bilo konec. Končala je 24. (+12,53), na predzadnjem mestu med uvrščenimi.

Höfl-Riescheva je že pri prvem merjenju vmesnega časa zaostala sekundo za Norvežanko, nato pa tudi za Francozinjo Laurie Mougel, s številko 40 na koncu peto. Na prvo mesto sta se nato zapored zavihteli Erin Mielzynski in Frida Hansdotter. Po dobrem začetku se je nato od zmagovalnih stopničk poslovila Pietilae-Holmner, ki je po veliki napaki v zgornjem delu v spodnjem dokončno odstopila.

"Domača" proga ni bila srečna

Drugo progo je postavljal trener Mazejeve Livio Magoni. Lani je Mazejeva sljemensko tekmo končala na drugem mestu za Avstrijo Marlies Schild, štirikratno zagrebško zmagovalko, ki je zaradi poškodbe predčasno končala letošnjo sezono. Številni navijači Mazejeve so navdušeno pozdravili finalni start najboljše slovenske smučarke, ki si je srčno želela zmage, ki bi bila prva v hrvaški metropoli. Pri prvem merjenju časa je imela še prednost, takoj nato pa je napravila klasično slalomsko napako, zajela količek in izzvala vzdih nejevere, ki se je razlegel po ciljni areni.

Tudi nekaterim drugim favoritinjam dolga in ledena proga ni prinesla sreče. Dvakratna sljemenska zmagovalka Tanja Poutiainen iz Finske je bila po hudi napaki, ki jo ne bi uvrščala med prvo dvajseterico, diskvalificirana po koncu prve vožnje. Polom so doživele Avstrijke, saj sta najboljši, Kathrin Zettel in Michaela Kirchgasser, odstopili že na prvi progi, čast pa je reševala Bernadette Schild, ki je bila na koncu sedma. Mesto pred njo je bila Höfl-Riescheva, ki ima 687 točk skupno, Mazejeva pa 1139. "Serija Mazejeva je bila že kar grozljiva. Danes je dokazala, da je tudi ona le človek. Kljub temu menim, da je veliki globus že njen," je menila Höfl-Riescheva.

Za Ferkovo velika "luknja"

Po poškodbi Maruše Ferk, ki je bila na prvih dveh tekmah v finalu svetovnega pokala, slovenska reprezentanca razen Mazejeve celo nima tekmovalke, ki bi lahko nastopala v svetovnem pokalu. Trener Denis Šteharnik je dejal, da je glavni cilj, da bi mlajše tekmovalke na nižjih ravneh tekmovanj izboljševale startne številke. Za Ferkovo je trenutno velika luknja, tudi zato, ker morajo med drugim smučarke same pokrivati stroške treningov, večinoma na tujih smučiščih.

Ilka Štuhec, druga Slovenka na tekmi, je nastop končala po prvi vožnji na zadnjem, 49. mestu (+10,88). Štuhčevi, ki je boljša v hitrih disciplinah, se je poznalo tudi pomanjkanje slalomskega treninga, da bi bila lahko bolj konkurenčna tekmicam. "Žal se ni izšlo po mojih načrtih, saj sem si želela dobre vožnje, saj sem sposobna več, vendar pa ne bi smela delati tako velikih napak. Preveč naravnost sem se pognala, proga pa je zelo zaprta. Pojavile so se tudi kanali, po katerih je bilo potrebno smučati in z višjimi številkami nismo mogle iti po svoji smeri do cilja. Poudariti pa moram, da je bila proga zelo dobro pripravljena in vse čestitke organizatorjem, ki so tako dobro progo pripravili kljub sorazmerno toplemu vremenu," je svoj nastop, ki ga je opravila s številko 66, opisala Ilka Štuhec in o svoji poškodbi dejala: "Poškodba hrbta je več ali manj pozdravljena, včasih se sicer pojavi kakšna bolečina, vendar je neprimerno bolje, kot je bilo še pred časom."

V nedeljo bo na Sljemenu še moški slalom, ženski del bele karavane pa bo tekmovanje nadaljeval konec prihodnjega tedna, ko bosta v soboto in nedeljo v avstrijskem St. Antonu smuk in superveleslalom. Tam je svoj nastop po enomesečnem premoru ponovno najavila Američanka Lindsey Vonn, branilka velikega kristalnega globusa.

Svetovni pokal, Zagreb, slalom (Ž), rezultati:

Komentarjev 33
  • Discom 00:49 08.januar 2013.

    Ne vem,na koga si mislil s temi članki...name,na Scotta,Marka ali koga drugega.Jaz ti lahko zagotovim v mojem imenu,da me politika nikoli ni pretirano zanimala....in da nisem NIKOLI hvalil Janšo.Tako,da mojega prispevka s to temo ne boš našel...ne na tem,ne ...prikaži več na drugih forumih.Mislil sem pač (kot mnogi takrat),da je on dobra zamenjava za vas komunajzerje....pa sem z leti spoznal,da sem se motil.In me to ni sram priznati.Bomo pač morali najti nekoga drugega....ker nazaj h komunajzerjem tudi ni rešitev.Se pa opravičujem drugim za off-topic tematiko,pa lep pozdrav.In zaželim Tini še mnogo stopničk to sezono....

  • Scott 12:59 07.januar 2013.

    gec;z imeni in priimki na dan,to vas prav lepo in iskreno prosim?

  • gec 10:28 07.januar 2013.

    dragi discom,scot...itd,če hočeš ti napišem tu gor datumu in članke v katerih ga hvališ?če pa si se spreobrnil,pa si navaden kreten,ki ga vodi veter.kakor piha tako se obnašaš...očitno ti je erjavec vzornik!?