Šport
10 ogledov

Anna ni dovolila zmage Tini: 999 točk!

Maze Semmering veleslalom svetovni pokal alpsko smučanje
1/15
Reuters
Avstrijka Anna Fenninger je z veliko prednostjo dobila šesti veleslalom sezone na domačem Semmeringu. Le izjemna domačinka je tako preprečila novo zmago Tini Maze, ki je z 1,10 sekunde zaostanka zasedla drugo mesto in ima zdaj v skupnem seštevku svetovnega pokala pravljičnih 999 točk. Tretje mesto je zasedla Francozinja Tessa Worley (+1,18).

Tini Maze na avstrijskem Semmeringu ni uspelo pokvariti domačega slavja. Z veliko razliko je v težkih pogojih slavila domačinka Anna Fenninger, ki je prvič v karieri vodila po prvi vožnji tekme svetovnega pokala, v finalu pa se ni ustrašila bremena in slavila z več kot sekundo naskoka. Mazejeva se je na stopničke povzpela še desetič v letošnji sezoni.

Črnjanka je z izvrstno predstavo na drugi progi prehitela drugouvrščeno po prvi vožnji Tesso Worley, ki se je morala na koncu zadovoljiti s tretjim mestom. Črnjanki pred številnimi slovenskimi navijači sicer ni uspelo preseči tisoč točk v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer jih je po petkovem drugem mestu zbrala 999.

Maria Höfl-Riesch, prva zasledovalka Mazejeve, je kljub četrtem mestu na petkovem veleslalomu še dodatno zaostala za slovensko šampionko in ima zdaj 582 točk. Sledijo Avstrijka Kathrin Zettel (502) in petkova zmagovalka Fenningerjeva (450). Lindsey Vonn, ki okreva v domovini in na zadnjih tekmah ne nastopa, je zdaj šele peta (414).

"Kot bi plesala na snegu"

Fenningerjeva je izkoristila prednost domačega terena in slavila svojo drugo veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu. 23-letna svetovna prvakinja v superkombinaciji je točno pred letom dni prvič zmagala, tudi takrat na domačem snegu v Lienzu.

"Bilo je, kot bi plesala na snegu," je po brezhibni predstavi na smučišču, ki je najbližje avstrijski prestolnici Dunaju, povedala Fenningerjeva. Lepa Avstrijka je namreč na žrebu številk zaplesala tango, nekaj mičnih gibov pa je prihranila tudi za belo strmino.

"Anna je bila danes resnično nepremagljiva, toda tudi za mano je zelo lep in uspešen dan," pa je dejala Mazejeva, ki je bila v tej zimi vselej med prvo veleslalomsko trojico; poleg štirih zmag ima še drugo in tretje mesto. To pomeni, da ima po šestih od devetih tekem v disciplini že skoraj 200 točk prednosti.

"Vedno je mogoče nastopiti bolje. Danes moj nastop v prvi vožnji v zgornjem delu ni bil dober, saj nisem mogla ustvariti prave hitrosti in tam mi je ušlo precej časa. Pomembno pa je, da sem napadala in se borila do konca. Vesela sem tega rezultata. Druga vožnja je zahtevala, kot običajno, borbenost in prilagajanje," je dodala Mazejeva.

"Na srečo proga danes ni bila uničena in je bila dokaj dobra. Tu sta bila dva avtobusa navijačev in res je bilo prijetno poslušati njihovo navijanje, ko so vpili 'Tina, Tina'. Vesela sem bila tako številčne podpore podpore in se jim zahvaljujem ... Nimam še tisoč točk, jutri je še en dan in prepričana sem, da bom to mejo dosegla jutri. To je bil tudi moj osebni cilj, da pridem čez tisoč točk še pred novim letom."

Le kdo jo lahko ustavi?

Drugouvrščena Zettlova je zbrala 342 točk. Mazejeva ima skupno že 999 točk; Höfl-Riescheva je še bolj zaostala na drugem mestu in ima sedaj 582 točk, skoraj pol manj od najboljše slovenske smučarke, ki je videti neustavljiva.

Mazejeva je bila tretja po prvi vožnji in za vodilno Fenningerjevo zaostajala devet desetink. Druga je bila Worleyjeva, ki je prav tako zaostajala že več kot pol sekunde (+0,56), četrta Höfl-Riescheva (+1,14), šesta pa njena rojakinja in olimpijska veleslalomska zmagovalka Viktoria Rebensburg (+1,25). Slednja je bila pred tekmo edina, ki je poleg Mazejeve še zmagala v tej disciplini v tej zimi.

Rebensburgova je prevzela vodstvo po finalni vožnji, Maria Höfl-Riesch pa jo je ugnala za 24 stotink. Prav tolikšna pa je bila prednost Mazejeve pred Höfl-Rieschevo. Po pičlih 16 sekundah finala je prednost narasla na 61 stotink, pa sredi proge padla na vsega 17 stotink.

Samozavest ključ do zmage

Ko je že kazalo, da bo največja tekmica Mazejeve v dosedanjem poteku zime za končno skupno zmago zelo nevarna, pa je Črnjanka izvrstno odpeljala spodnji del in Nemko prehitela za 57 stotink. Worleyjeva je bila podobno hitra kot Mazejeva, razlika v prid slovenski smučarki je na koncu znašala vsega osem stotink.

Na startu je bila le še Fenningerjeva, ki je bila daleč najboljša v tem dnevu in je poleg Mazejeve, ki je slavila štirikrat, postala tretja veleslalomska zmagovalka zime. Na najvišjo stopničko v svetovnem pokalu je stopila drugič, natančno leto dni po premiernem slavju; 28. decembra 2011 je v Lienzu vse ugnala prav tako v veleslalomu.

"Na treningih sem si pridobila zelo veliko samozavesti. To je bil ključ do današnje zmage," je še pojasnila Fenningerjeva. Za preostali slovenski tabor se tekma ni razpletla po željah. Ani Drev se po neuspešnem nastopu prvič v sezoni ni uspelo uvrstiti v finalno veleslalomsko vožnjo in je trideseterico na 35. mestu zgrešila za 37 stotink. Brez finalne vožnje je ostala tudi Tina Robnik (53.).

Veter pokvaril prvi nastop

"Na prvi progi ni bil le veter kriv za slabši nastop Mazejeve. V ravninskem delu ji ni šlo, šele pozneje je dobila ritem. Že zjutraj smo imeli težave z ogrevanjem, ni bilo na voljo 15 vrat na podobni podlagi, kot je bila potem na tekmi, kar bi bilo potrebno za najboljše ... V drugi vožnji je bila znova stara Tina. Fenningerjeva je bila razred zase, to smo videli že na skupnem treningu. Vsa čast ji in čestitke za tako zmago," je tekmo pokomentiral Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

O napornem ritmu tekem pa je dejal: "V zadnjih letih vedno nastopa v vseh disciplinah. Imela je malo nihanj, pa še ta so nastala zaradi drugih, zunanjih vzrokov. Prepričan sem, da bo tudi tokrat zdržala celotno sezono."

"Vse poteka odlično in doslej je za nami neverjetna sezona. Tudi jutri v slalomu pričakujemo dober izid in napredovanje v formi. Na zadnjih slalomskih treningih je imela Tina Maze dobre občutke in upamo ter nestrpno čakamo na sobotni nastop," pa je dejal trener Mazejeve Livio Magoni.

Vonnova, branilka velikega kristalnega globusa, si je vzela tekmovalni premor, v belo karavano pa se bo vrnila šele po novem letu. Svetovni pokal se bo v tem letu za ženske končal v soboto z nočnim slalomom na Semmeringu, nato pa se bodo tekmovalke in tekmovalci znova pomerili 1. januarja na paralelni tekmi v Münchnu.

Svetovni pokal, Semmering, veleslalom (Ž), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.