Slovenija
59 ogledov

Svetovno znani grafitar Banksy od jutri v Kranju

Banksy
1/10
Reuters
Dela provokativnega umetnika Banksyja, ki je kljub svetovni slavi uspel ostati anonimen, bodo do konca septembra na ogled v Kranju.

"Ali je Banksy res risal po kranjskih zidovih," so se 1. aprila spraševali številni, ko so se na zidovih Kranja pojavili družbenokritični grafiti, a na koncu se je vse skupaj izkazalo le kot domiselna promocija razstave umetnikovih del Banksy, thank you for the flowers (Banksy, hvala za rože), ki bodo na ogled v Layerjevi hiši v Kranju od jutri do 28. septembra.

Videti bo mogoče več kot 50 del umetnika, ki je kljub svetovnem slovesu uspel ohraniti anonimnost. Avtor zbranih del, med drugim tudi vrat dunajskega glasbenega kluba, originalnih grafik, ovitkov vinilnih plošč, plakatov in nalepk, je zasebni zbiratelj z Gorenjske.

Banksy, ki je sicer zaslovel s svojimi družbenokritičnimi grafiti, svoje motive nato prenaša na grafike, ki dosegajo vrednost več tisoč evrov.

Nekateri grafitarja iz Bristola kujejo v zvezde, spet drugi ga smatrajo kot mazaškega vandala, prodano dušo ali subkulturnega izdajalca. "Nekaj pa je vsem vendarle skupno – zaradi slovesa, ki ga uživa, so ga pričeli iskati prav vsi, od policije, zbirateljev umetnosti, pa vse do oboževalcev in stenskih preganjalcev," so navedli avtorji razstave v Layarjevi hiši, ki so poleg razstave Baksyjevih del zasnovali še štirimesečni kulturni program Layer, hvala za rože.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.