Svet
339 ogledov

Švica z novim planom legalizacije marihuane

Marihuana Profimedias
Švica je razvila nov načrt, ki predlaga legalizacijo konzumacije in proizvodnje marihuane v osebne namene.

Švicarji so se glede tega že odločali na referendumu leta 2008, a takratni načrti niso predvidevali tudi obdavčitev. Novi načrt predvideva, da bi država morala uravnavati prodajo marihuane in od tega jemati svoj kos pogače. Načrt med drugim predvideva, da bo marihuana ostala iletalna za mladoletnike.

Nine Forrer iz skupine Legalize It je za švicarske medije izpostavila, da je prepoved marihuane napačna tako iz družbenega kot pravnega stališča in enostavno "neumna" iz ekonomskega. Prepričana je, da bi sprememba zakona ustavila prodajo marihuane na črnem trgu.

Načrti za test s strani države uravnavane prodaje marihuane v štirih švicarskih mestih čaka na zeleno luč vlade.

Heroin da, marihuana ne

4,9 milijona švicarskih državljanov je referendumu leta 2008 potrdilo že ustaljeno prakso uporabe heroina v terapevtske namene. Za takšno ureditev so se Švicarji s 54-odstotno večino izrekli že na referendumu leta 1999, vendar z le 10-letno veljavnostjo. Odločitev, sprejeta s prepričljivo 68-odstotno večino, je uporabo heroina zacementirala za nedoločen čas.

Zdravniško predpisovanje heroina sicer sodi med švicarsko politiko drog s štirimi stebri (preventiva, represija, terapija in omejevanje škode), ki jo je švicarska vlada začela razvijati že pred 15 leti in ki naj bi bistveno pripomogla k upadu števila žrtev zaradi zlorabe drog v zadnjih letih.

Zato pa so švicarski državljani takrat z odločno 63-odstotno večino zavrnili iniciativo Za pametno politiko marihuane z učinkovitim varstvom mladih, s katero bi dekriminalizirali uporabo marihuane, kar si danes Švicarji spet trudijo spremeniti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.