Slovenija
406 ogledov

Švicarji in Nemci na počitnice za tri do šest tednov

mladi
1/9
Saša Despot
Medtem, ko bodo slovenski šolarjio na počitnicah deset tednov, bodo njihovi švicarski sovrstniki le tri.

Osnovnošolci in srednješolci so se danes še zadnjič pred poletnimi počitnicami družili s sošolci in prijatelji. Zadnji dan pouka je potekal precej neformalno, razen podelitve spričeval in proslav pred jutrišnjim državnim praznikom, drugih obveznosti niso imeli. Lep dan so mnogi, predvsem srednješolci, izkoristili za posedanje po mestu in druženje.

Prvi razred končalo največ prvošolčkov doslej

Osnovne šole je v letošnjem šolskem letu obiskovalo 167.751 učencev, od tega 21.886 prvič, kar je bila največja generacija prvošolčkov v zadnjih desetih letih. Srednje šole pa je obiskovalo 75.500 dijakov.

Učenci 9. razredov so pouk končali že 15. junija, maturantje pa še nekoliko prej, in sicer 25. maja.

Ministrica: Uživajte v poletju

Maja Makovec Brenčič  | Avtor: mediaspeed mediaspeed
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je v poslanici ob zaključku šolskega leta učencem in dijakom zaželela brezskrbno poletje, ki naj bo iskrivo in polno doživetij. Učiteljem, ravnateljem in drugim strokovnim sodelavcem pa se je zahvalila za vse opravljeno delo v tem šolskem letu in jim zaželela, naj poletje zaužijejo v polni meri.

Izrazila je prepričanje, da učenci in dijaki šolske klopi zapuščajo zadovoljni, veseli, verjetno tudi malce utrujeni. "Osvojili ste nova znanja in pridobili nove izkušnje. Nekateri zapuščate osnovnošolsko izobraževanje, drugi srednješolsko. Za vami je naporno obdobje in zato vam še posebej želim brezskrbne poletne dni," je zapisala.

Preberite intervju: Darilo ob koncu šole: Dan brez kritike

V Bolgariji in na Finskem že na počitnicah

Šolarji v Evropi na zaslužene počitnice odhajajo zelo različno. V Bolgariji in na Finskem se tako začnejo že konec maja, najdlje pa so na počitnicah otroci v Turčiji, Estoniji in Latviji.

V omenjenih treh državah počitnice trajajo 13 tednov. Sledita Italija in Grčija z 12 do 13 tedni, ter Portugalska, Malta in Romunija z 12 tedni, zbirke izobraževalnih podatkov Eurydice povzema avstrijska tiskovna agencija.

Na počitnicah kat 16 tednov

V Bolgariji je dolžina počitnic odvisna od stopnje izobraževanja. Najmlajši bolgarski šolarji se tako lahko veselijo kar 16 tednov dolgih počitnic, njihovi starejši sonarodnjaki pa od 11 do 13 tednov. Različno se počitnice začnejo tudi v Švici in Nemčiji ter Avstriji. Na Danskem je dolžina počitnic odvisna od vsake šole posebej, določen je samo začetek, 27. junij.

Medtem ko se bodo vrata šol v Sloveniji zaprla v četrtek, v šolskih počitnicah že uživajo njihovo vrstniki v Estoniji, Grčiji, Islandiji, Italiji, Latviji, Litvi, na Norveškem, Hrvaškem, Portugalskem, v Romuniji, na Švedskem, v Turčiji, na Madžarskem in nemški prestolnici Berlin.

V večini evropskih držav počitnice trajajo od devet do deset tednov. Najkrajše poletne počitnice imajo poleg Nemčije, kjer se šolarji lahko veselijo šest tednov brez drgnjenja šolskih klopi, še ponekod v nekaterih švicarskih kantonih (tri tedne) ter Angliji, Walesu, Liechtensteinu in na Nizozemskem, kjer poletne počitnice prav tako trajajo šest tednov, še navaja APA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.