Šport
24 ogledov

Bratski obračun pripadel Granitu

granit taulant xhaka
1/11
Profimedias
Švicarska nogometna reprezentanca je na tekmi skupine A premagala Albanijo (1:0) in si pripravila lepo iztočnico za uvrstitev v nadaljnje tekmovanje.

Tekmo uvodnega kroga skupine A med Švico in Albanijo je zaznamoval bratski obračun Taulanta in Granita Xhake, ki sta se za to priložnost znašla na nasprotnih bregovih. Prvič v zgodovini prvenstva stare celine se je namreč pripetilo, da sta brata igrala v nasprotnih moštvih.

Zmage se je s končnim izidom 1:0 veselila švicarska reprezentanta, za katero igra mlajši Granit. Odločitev je padla že v peti minuti srečanja, ko je edini gol na tekmi zabil Fabian Schär.

granit taulant xhaka | Avtor: Profimedias Profimedias
Novinci na prvenstvih stare celine so sicer - kljub igralcu manj - imeli svoje priložnosti, najlepšo malce pred koncem, sicer pa ima po drugi strani veliko zaslug za le en prejet zadetek tudi albanski vratar Etrit Berisha, ki je serijsko dobival dvoboje s Harisom Seferovićem, a izgubil enega po lastni napaki proti Schäru, ki je odločil tekmo.

Švicarji so tekmo začeli po svojih željah, odločno in z zadetkom. Že v peti minuti je namreč po kotu, ki ga je izvedel Xherdan Shaqiri, član Stoke Cityja, z glavo zadel branilec Hoffenheima Schär, potem ko je albanski vratar Berisha zaplaval v prazno.

Čuvaj mreže Lazia pa se je bistveno bolj izkazal v 15. minuti, ko je ustavil sicer ne najbolj posrečen strel (šibak in preveč po sredini) napadalca Eintrachta iz Frankfurta Seferovića z roba kazenskega prostora.

Albanci so se pozneje nekajkrat podali v bližino kazenskega prostora Švice, v 31. minuti pa tudi resno zagrozili, ko je malce po desni strani kazenskega prostora pred Yanna Sommerja pritekel Armando Sadiku, toda vratar Borussie Mönchengladbach je bil uspešnejši od napadalca Vaduza.

Albanci od 36. minute z igralcem manj

V 36. minuti pa so Albanci na igrišču ostali le z deseterico, zaradi igranja z roko je drugi rumeni karton dobil Nantesov branilec Lorik Cana (to je bila njegova druga izključitev na 91 reprezentančnih tekmah). Prosti strel le kak meter zunaj kazenskega prostora je zatem izvedel Blerim Džemaili, a zadel le vratnico. Vezist Genoe je malce pozneje zapravil še eno priložnost Švice, ko je bil v kazenskem prostoru premalo natančen.

V drugem polčasu je prvi zagrozil Seferović, ko je sprožil malce z leve, izkazal pa se je Berisha, tako kot tudi ob njunem četrtem dvoboju na tekmi, in sicer v 66. minuti. V 75. minuti je malce previsoko meril še nadarjeni Breel Embolo, nazadnje še soigralec Andraža Šporarja pri Baslu, minuto zatem pa so številčno oslabljeni Albanci znova prišli do strela, a je Sadiku iz bližine malce z desne strani zadel le zunanji del mreže.

Po še dveh švicarskih polpriložnostih, tudi še eni Seferovićevi, je imel v 87. minuti Shkelzen Gashi, vezist, ki igra v ZDA pri Coloradu, izjemno priložnost za izenačenje, ko je sam lepo stekel za hrbet švicarske obrambe, prišel pred Sommerja, toda slednji je izvrstno posredoval in žogo po strelu odbil v kot.

Euro 2016, skupinski del, 1. krog:

Skupina A

Albanija - Švica 0:1 (0:1)
Schär 5.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.