Šport > Nogomet
15 ogledov

Švicarsko državno tožilstvo raziskuje 53 primerov pranja denarja

Michael Lauber EPA
Švicarsko državno tožilstvo v povezavi z dodelitvijo nogometnih svetovnih prvenstev Rusiji in Katarju preiskuje 53 primerov pranja denarja. Preiskava bi lahko trajale več let, opozarja švicarski državni tožilec Michael Lauber.

Švicarske oblasti v primeru Fife preiskujejo 53 primerov pranja denarja in 104 primerov sumljivih aktivnosti na švicarskih bančnih računih. Švicarski državni tožilec Michael Lauber pa opozarja, da je njegov urad zasegel več kot devet terabytov datotek in se bo preiskava lahko vlekla več let. "Zavedam se, da je s preiskavo povezan velik javni interes, ampak za javnost je tudi pomemben neodvisen kriminalistični postopek. Naša preiskava je zelo kompleksna in obsežna, zato bomo potrebovali veliko časa za pregled vseh dokazov,“ je Lauber povedal na novinarski konferenci v Bernu.

Državno tožilstvo si prizadeva, da bi zaslišalo vse pomembne priče, ne izključujejo tudi predsednika Fife Seppa Blatterja, ki je že napovedal svoj odstop, in Fifinega generalnega sekretarja Jeroma Valckeja, piše angleški Guardian.

Rusija in Katar bi lahko izgubili svetovni prvenstvi

Domenico Scala, predsednik odbora Fife za delovanje v skladu s pravili, je napovedal, da bo Fifa, v primeru jasnih dokazov za podkupovanju v postopku izbora gostiteljic, odvzel pravico za pripravo svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022 Rusiji oz. Katarju. "Če se bodo pojavili jasni dokazi, da sta Katar in Rusija le gostiteljici, ker sta kupili volilne glasove, bomo glasovanje razveljavili. Zaenkrat takih dokazov ni,“ je bil jasen Scala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.