Svet
23 ogledov

Svoboda posiljevalcem, če se poročijo z žrtvijo

Turčija parlament EPA
Turška vlada je parlamentu predložila zakon, po katerem bi posiljevalci, ki bi se poročili z žrtvijo, odkorakali na svobodo.

Iz zaporov bi tako lahko spustili več kot štiri tisoč obsojencev, poroča Turkish Minute. Predlagatelji zakona svoj predlog v bran zakonu trdijo, da gre za zaščito parov, ki so imeli spolne odnose, a je zaradi njihove starosti šlo za spolne odnose z mladoletnimi osebami. V primerih, ko se v takih zvezah rodijo otroci, sta mati in otrok pogosto v finančnih težavah, je pojasnjeval pravosodni minister Bekir Bozdağ

Minister je dejal, da bi predlog veljal le za primere, ko ni šlo za dejansko posilstvo in samo v primerih, kjer se tudi žrtev strinja s poroko. Po njegovih besedah bi tako rešili že dlje časa trajajočo težavo, ne pa zaščitili posiljevalce. 

Opozicija je predlog kritizirala, saj naj bi spodbujal dogovorjene zakone in legaliziral poroko s posiljevalcem. Predlog ni dobil potrebne večine, zato bodo prihodnji teden še enkrat glasovali o njem. V kolikor bi takrat dobil potrebno podporo, bi o njem odločal še predsednik Erdogan. 

Komentarjev 4
  • Ferluci 08:11 21.november 2016.

    In takšno golazen sprejeti v EU? Ma dajte, no!

  • samo.jst 07:46 21.november 2016.

    In pred sabo imamo razlog zakaj tako Turčija kot druge države bližnjega vzhoda ter Afrike in njihova kultura ne spadajo v EU območje.

  • mph 23:34 20.november 2016.

    Neprimerno je, da brišete komentarje.