Slovenija
33 ogledov

Svobodo lahko kupi za drobiž

slovenija 30.05.13, Dari Juzna, sodisce, sojenje, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Dari Južna. Namesto 630 ur družbenokoristnega dela bi bilo dovolj 19 tisoč evrov. Zaupanje. V Sezamu ne pričakujejo, da mu bodo svobodo kupila njegova ali prijateljska podjetja.

Dolenjski poslovnež in eden od najbogatejših Slovencev Dari Južna bo polovico svoje kazni odplačal z nekaj manj kot 19 tisoč evri.

Spomnimo, Južna je priznal krivdo za pranje denarja in je bil obsojen na leto in devet mesecev zaporne kazni, ki bi jo moral odslužiti s 1.260 urami družbenokoristnega dela.


Za polovico od teh ur so mu na Centru za socialno delo Metlika naložili, naj jih najpozneje do konca prihodnjega leta opravi v združenju Sezam, ki med drugim skrbi za varstvo otrok in pomoč pri učenju. Južna pa ne bo 630 ur pazil otrok, ampak bo kot novi sodelavec Sezama med drugim zadolžen za "pridobivanje konkretnih donatorskih sredstev v korist programov in projektov Sezama ter obiskovanje donatorjev", pojasnjujejo na sodišču.

30 evrov za uro kazni

"Opravljena ura dela v splošno korist se šteje le, če bo v njej za Sezam pridobil najmanj 30 evrov donatorskih sredstev, kar je za Sezam skupno najmanj 18.900 evrov donatorskih sredstev," dodajajo na sodišču, kjer ob koncu zahtevajo tudi poročilo o tem, kako točno je Južna vse te donatorje poiskal.

Južna sicer spada med najbogatejše Slovence, sodišče pa mu je s sodbo poleg družbenokoristnega dela naložilo 1,3 milijona evrov denarne kazni, ki jo je že plačal, ter 4,5 milijona evrov vračila oškodovanemu podjetju CGP. V primerjavi s tem je 19 tisoč evrov majhen znesek. V Sezamu so kljub temu prepričani, da bo Južna kazen pošteno odslužil.


Na vprašanje, ali ne pričakujejo, da bo zadevo uredil tako, da bo zahtevanih 19 tisočakov Sezamu preprosto plačalo eno izmed njegovih podjetij ali podjetja, ki z njimi poslujejo, Južna pa se bo tako v petih minutah rešil 630 ur družbenokoristnega dela, odgovarjajo: "Nikakor ne. To ne gre tako preprosto. Vsako podjetje ali poslovnež ne more kar tako postati ali biti zbiratelj donatorskih sredstev. In tudi pogoji za zbiranje sredstev za nevladne organizacije so trenutno zelo slabi. Ta sredstva lahko dejansko da ali zbira le peščica ljudi. Zlasti pa je zelo malo tistih, ki lahko dajo večje vsote denarja," poudarja direktorica Sezama Nada Kirn Špolar.

Naj dela, kar zna najbolje

Kirn Špolarjeva sicer ne želi razkriti, kdo je predlagal, naj Južna za Sezam opravlja prav ta dela, oziroma ali se je ponudil sam. "Ne vem, zakaj ne bi nekdo tudi pri delu v družbeno korist, opravljal pač tega, kar zna najbolje. Zavedamo se, da je namen kazni prevzgoja obsojenih in s takšnim delom bo namen zagotovo dosežen. Kazen mora biti namreč sorazmerna teži kaznivega dejanja," dodaja.

Drugo polovico kazni, torej preostalih 630 ur dela v družbeno korist, naj bi Južna odslužil z delom na eni od osnovnih šol. Tudi njim naj bi pomagal zbirati donatorska sredstva.

Komentarjev 10
  • privat 07:40 29.november 2013.

    treba je ločiti kazniva dejanja in zločin proti človeštvu in države. če je nekdo pokradel firmo in če je to privedlo do razpada familij in trpljenja otrok je to že zločin proti človeštvu in ta človek ne more opravljati nekih ...prikaži več družbeno koristnih del...takim se omogoči zapor v gvatamali.

  • Trovlak 17:30 13.november 2013.

    Naj preverijo ga. Nado Kirn Špolar, koliko bo ona dobila v žep. Zakaj ostali državljani ne moremo dobiti takšne priložnosti? Vsi enaki, vsi enakopravni???

  • mikimiška 11:37 13.november 2013.

    hej! a je kdo pomislu da je tip pedofil in bi se z veseljem prikradel med male otroke? a ste nori? naj da čimveč dnarja sam čim dalj od otrok!!!!