Magazin
981 ogledov

Svoje dilde Iris testira tudi sama

cobra
1/3
Happy Lulu
"Naveličana sem bila vseh barvnih silikonskih dildov," pravi Mariborčanka Iris Trstenjak, ki želi s svojimi lesenimi dildi prodreti v spalnice po vsem svetu.

Kdaj ste začeli izdelovati spolne igračke?
Od izdelave prvega lesenega dilda sta minili dve leti. Nabava potrebnih strojev in drugih pripomočkov je bilo dolgotrajnejša, kot sva si želela, saj je bilo treba ogromno stvari proučiti. Medtem smo iskali oblike, ki bi se lepo prilegale, pravilno zaščito in način, ki bi olajšal dolgotrajen postopek brušenja.

Na dilde ste se spomnili v sklopu diplomske naloge na lesarski šoli. O čem je govorila vaša diplomska naloga?
Lesene dilde sem izdelovala že prej, zato se mi je zdelo prav, da jih vključim v diplomsko delo, ki je nosilo naslov Lesen erotični pripomoček – dildo. Diplomska naloga je govorila o zgodovini dilda kot najstarejše znane erotične igrače in o trgu erotičnih pripomočkov na splošno. Razložen je bil tudi praktični del izdelave dilda.

Zakaj ste se odločili za izdelavo dildov iz lesa?
Naveličana sem bila vseh barvnih silikonskih dildov, katerih vonj zaznaš še leta pozneje, čeprav so v uporabi. Zaželela sem si nekaj osebnejšega. Dobro konkurenco spoštujem, zato priznavam, da obstajajo tudi kakovostni dildi iz silikona. A les je topel, prijeten material. Veselje ga je obdelovati, vsak kos je poseben in vsak te lahko preseneti. Je živ material, s čudovito teksturo.

Kako bi opisali razliko med lesenimi dildi in dildi iz drugih materialov?
Učinki so podobni pozitivnim učinkom drugih erotičnih pripomočkov. Namen dildov je zadovoljstvo. Zaradi lepe teksture lesa so leseni dildi vizualno všečni. Ne dajejo vtisa, da gre za tujek. Ti dildi imajo tudi umetniško vrednost. Lahko jo kot skulpturo na primer razstavimo v vitrini. Še vedno pa je njihov prvotni namen prijetna uporaba.

Obstaja šest oblik. Na podlagi česa ste izbrali obliko?
Les ni prožen material, zato je oblika dilda pomembna. Najprej smo izdelali vizualno zanimivejše modele, bolj razgibane in vpadljive, a ker se je izkazalo, da te oblike niso bile ustrezne, smo se vrnili k preprostim, a funkcionalnejšim linijam. Leseni dildi se po mojem mnenju prilegajo bolje kot silikonski, v primerjavi s steklenimi pa so toplejši.

Katere vrste lesa uporabljate?
Za izdelavo uporabljamo slovenske vrste (brest, javor, oreh, hruška, češnja), ki jih nabavljamo pri nas, eksotične pa kupujemo v sosednji Avstriji, kjer je ponudba res ogromna (wenge, zebrano, moutenye). Eksotične vrste so tudi dražje in na podlagi tega smo oblikovali cene. (Za dildo iz domačega lesa bo treba plačati 70 dolarjev, za tistega iz eksotičnega pa 90 dolarjev.) 

Med katerimi dolžinami je možno izbirati?
Dolžine dildov so različne, odvisne od oblike (od 20 do 25 centimetrov), pri čemer je treba upoštevati, da je spodnji del dilda oblikovan za preprosto uporabo.

Koliko časa traja izdelava enega?
Izdelava traja več ur, nanašanje premazov pa zaradi pravilnega sušenja več dni.

Koliko ste jih že prodali?
Prodaja se bo začela v enem tednu prek platforme Kickstarter. Doslej smo jih v zameno za informacije podarjali.

Vas zanima tuji trg?
Slovenski trg je zagotovo premajhen. Še posebno nas zanimata Nemčija in Kitajska, trenutno pa je povpraševanje omejeno na Slovenijo.

Kako sta izbrala ime za svoje podjetje Happy Lulu?
Happy Lulu je Vesela Lulu. Ime je prišlo čisto spontano. Skoraj bi že izbrala drugo, pa se je Vesele Lulu nekega večera spomnil moj fant Miha. Zdelo se mi je odlično – dovolj navihano, dovolj podobno nama. 

Podjetje ste ustanovili s fantom. Kako sta si porazdelila delo?
Miha se veliko praši (smeh), v delavnici namreč opravlja fizično najtežji del. Priznam, da je pri tej fazi boljši, natančenejši, kar sicer ne pomeni, da tega sama ne obvladam. Sicer izdelujeva še lesene otroške igrače, da si popestrimo delo.

Za zagon potrebujete deset tisoč evrov. Denar boste poskušali zbrati tudi na portalu Kickstarter. Je to edina možnost? Ste poskusili tudi pri bankah?
Da, deset tisoč evrov potrebujemo za miren zagon podjetja. Kickstarter se nam zdi prava odskočna deska za naše izdelke, saj z njim takoj stopimo na tuji trg. To bo dober pokazatelj, kako zanimivi smo. Ne izključujemo pa možnosti investicij v naše podjetje. Banke …

Kako poteka testiranje? Kdo je poskusni zajček?
V živo. Pomembena sta vsak odziv in vsaka informacija. Na podlagi tega smo tudi izbrali oblike. Testirali smo jih vsi po vrsti. To je bilo včasih že malo naporno, saj na silo ne gre (smeh).

Katera oblika je vam najljubša?
Cobra, saj ga lahko zavrtiš …

Je bilo treba pridobiti kakšen varnostni certifikat?
Temu smo se posvečali veliko časa. Testirali smo vodoodporna olja, voske, lake v različnih kombinacijah in z različnimi produkti. Posvetovali smo se s podjetji, ki izdelujejo naravne premaze, kaj nam svetujejo, kaj nam lahko ponudijo. Naredili smo premaz, za katerega menimo, da je varen in primeren za vaginalno uporabo. Naj povem, da lesenimi dildi na trgu obstajajo že dlje, kljub temu pa premaza, ki bi bil vodoodporen ter maksimalno obstojen in primeren za vaginalno uporabo, ni bilo možno najti. Tudi naša sestava premaza ostaja skrivnost., objavljen bo le certifikat o varnosti izdelka.  

Komentarjev 6
  • Hrabri Mišek 21:48 13.oktober 2013.

    Pozabil napisat, da moje izdelke uporabljajo nekatere znane Holiwoodske igralke. :)Izdelava je ročna in ne strojna. Izdelava enega brez premaza je med 10 in 15 urami.

  • Hrabri Mišek 21:47 13.oktober 2013.

    Lesene dilde izdelujem že šest let.Super, da se je še nekdo pojavil, ki je enakega mišljenja.Težava je pa edino v tem premazih lulujev, ki jih ima happy lulu. Ker se zadeva suši samo nekaj dni to pomeni, da ...prikaži več so v premazu prisotne kemikalije. Ni najbolje.Jaz uporabljam naravni premaz kateri se red, da posuši v 24 urah, vendar je potreben 6x premaz ter končno trdoto in sijaj dobi šele po mescu dni. - To so naravni premazi.

  • dragec 11:22 10.oktober 2013.

    aj, ali so vsi slovenci impotentni????