Slovenija
112 ogledov

Svoje zaposlene testirali s poligrafom

Poligraf Profimedias
Srbski informacijski pooblaščenec opozarja, da je družba Perutnina Ptuj Topiko iz Bačke Topole neupravičeno obdelovala osebne podatke, ki jih je pridobila s poligrafskim testiranjem 17 zaposlenih. Testrianje so izvedli, da bi prišli na sled tatovom, ki so kradli meso iz skladišča za prodajo na črnem trgu.

Srbski informacijski pooblaščenec Rodoljub Šabić je opozoril, da je podjetje Perutnina Ptuj - Topiko iz Bačke Topole neupravičeno obdelovalo osebne podatke, ki jih je pridobilo s poligrafskim testiranjem 17 zaposlenih, da bi odkrili krivce za krajo mesa. 

V pristojnosti policije

V izjavi je opozoril, da podjetje za takšno obdelavo osebnih podatkov nima nobene veljavne pravne podlage, niti takšna obdelava podatkov ni sorazmerna z zakonitim ciljem. "Odkrivanje in pregon storilcev kaznivih dejanj je v izključni pristojnosti policije in tožilstva," je opozoril in pojasnil, da to velja tudi za uporabo poligrafa v izjemnih primerih. 


Iz družbe so po poročanju srbskih medijev potrdili, da so izvedli poligrafsko testiranje delavcev, izključno z namenom zaščite potrošnikov. V sporočilu za javnost so navedli, da je bilo za namen zbiranja podatkov v povezavi s krajo mesa iz skladišča izvedeno poligrafsko testiranje v Mesni industriji v Bački Topoli.

"Perutnina Ptuj Topiko postavlja kot absolutno prednostno nalogo varnost in zdravje svojih potrošnikov," so po navedbah srbskih medijev zapisali v sporočilu za javnost. "Da se prepreči morebitna kontaminacija izdelkov, je neobhodno, da ima družba v vsakem trenutku popoln nadzor nad izvajanjem skladiščenja in distribucije svojih izdelkov. Glede na to, da se je v predhodnem obdobju pojavil dvom glede optimalnega delovanja nekaterih segmentov poslovnega sistema družbe, so se začele izvajati določene aktivnosti, da bi se izvršila reorganizacija poslovnih procesov, z namenom izboljšanja poslovanja."

"Brez posledic za zaposlene"

V družbi trdijo, da je bilo poligrafsko testiranje izvedeno izključno z namenom zaščite potrošnikov, zaradi preprečevanja nevarnosti, da bi se iz skladišča s strani zaposlenih nepooblaščeno odnašalo meso in šlo v nenadzorovano prodajo na črnem trgu, brez sanitarnega nadzora, kar bi lahko imelo resne posledice za zdravje končnih uporabnikov. "Podatki, ki so bili na ta način pridobljeni, niso bili uporabljeni za druge namene," so poudarili v družbi. Dodali so, da je bilo pridobivanje podatkov izvedeno na prostovoljni osnovi, brez posledic v primeru zavrnitve testiranja s strani zaposlenih. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jankop 09:16 23.julij 2016.

    Tako bi norali testirati naše lopove pardon politike . Mater bi imeli kaj za videt. Mislim da bi poligraf ponorel.

  • izRODEk 21:59 22.julij 2016.

    Družba se sklicuje na varnost za potrošnike.... govna jedna! Kršili ste pravice zaposlenim in za to morate nositi odgovornost! S kakšnim namenom ste to počeli, je druga stvar.Kako smo lahko padli tako nizko, da takih gnojev ne postrelimo? ...prikaži več Da toleriramo izrodke, ki dopuščajo izkoriščanje delavcev in njih bogatenje? Kdo v naši družbi je tak idiot, da to dopušča? Kako ste lahko tako glupi in zagamani?Edino upanje za ta svet je kolaps. Ker tole ne gre več nikamor.PS: pa, da se razumemo: lopovom, ki so kradli, tace porezat! Ampak dopuščati fašistične metode do delavcev....mater im kapitalistično fašistično!