Slovenija
17 ogledov

Svoji kandidaturi za šefa Združenih narodov "močno privržen"

Danilo Türk Boštjan Tacol
Nekdanji predsednik republike Danilo Türk je potrdil, da je "močno privržen" svoji kandidaturi za generalnega sekretarja Združenih narodov (ZN).

"Mesto generalnega sekretarja nam ne pripada avtomatično. Treba bo delovati zrelo, da bi bili uspešni ob priložnosti, ki jo lahko brez pretiravanja opišem kot izjemno," je dejal Danilo Türk v intervjuju za Dnevnikov Objektiv.

"Možnost obstaja" 

Možnost, da postane generalni sekretar ZN, po njegovih ocenah obstaja. "Več imen je že v obtoku. Med njimi je tudi moje ime. V New Yorku je prišlo v obtok leta 2013, še preden sem sam za to vedel," je dejal. "Kandidat mora dobiti podporo držav, sprejeti ga mora varnostni svet, na koncu pa o njem odloči generalna skupščina. Pomemben pa je tudi osebni vidik. Oseba, za katero gre, mora biti močno privržena svoji kandidaturi."

"Z OZN sem povezan od malih nog"

Na vprašanje, ali je sam močno privržen kandidaturi, je odgovoril: "Seveda. Drugače ne bi dovolil, da se o tem razpravlja." Spomnil je, da je 35 let na takšen ali drugačen način preživel v praksi Združenih narodov.

"Od mladih nog sem z organizacijo tesno povezan, kot nevladni predstavnik, kot ekspert za človekove pravice, kot veleposlanik nove države članice, kot član varnostnega sveta in kot pomočnik generalnega sekretarja, ker verjamem, da je to pomemben instrument našega časa. Tudi kot predsednik republike sem posvečal del svojega časa Združenim narodom." 

Po njegovih besedah je običaj, da kandidati dobijo polno podporo svoje države. "Takšen je običaj, da. Pri tem pa je odločilna vlada. Vedeti pa morate tudi, da gre pri tej kandidaturi za kandidaturo osebnosti in ne za klasično kandidaturo države. Odloča pa skupnost držav - varnostni svet in generalna skupščina ZN". 

Meni, da polno podporo vlade ima. "Omenili ste izkušnjo Slovenije ob lanskem oblikovanju Evropske komisije. Mesto komisarja Sloveniji avtomatično pripada, vendar v postopku Slovenija ni pokazala pretirane politične zrelosti in je dobila manj, kot bi lahko. To so opazili mnogi," je dejal.

Komentarjev 32
  • sokro 10:01 02.februar 2015.

    Kaj, če o DRUGORAZREDNI TEMI nebi komentirali...!?!

  • janez 08:17 02.februar 2015.

    Grdoba grda paglava ...In njegovi: http://youtu.be/JsZAJ6PuSO8

  • Johan Spohan 22:07 01.februar 2015.

    Si pa res dober partijski zagovornik komunajzarja. Verjetno si bil v partiji pa se s klobasanjem očiščuješ tako kot tvoj partijski komunajzarski firer.