Svet
15 ogledov

Razkril, kako je uspel pobegniti iz kavarne

John O'Brien ne bo pozabil ponedeljkovega dogajanja v kavarni sredi Sydneyja. Po petih urah, ko ga je kot talca zadrževal 50-letni Iranec, se je odločil tvegati in poskusiti pobegniti.

82-letni John O'Brien si je po obisku zdravnika v Lindtovi kavarni privoščil  kavo in toast, ko je v prostor vstopil 50-letni Man Haron Monis in izvlekel puško. Nemudoma je postalo jasno, da je situacija zelo resna. Ugrabitelj je vodji kavarne Toriju Johnsonu ukazal zakleniti vrata, gostje pa so se morali postaviti ob okno. 

O'Brien je bil slednjimi in po več kot pol ure je ugrabitelju povedal, koliko je star in da se mora usesti. Monisu to sprva ni bilo všeč, a je O'Brienu in nekaj drugim dovolil usesti se. V naslednjih urah je ugrabitelj prek talcev sporočal svoje zahteve. O'Brienu pa so misli uhajale k ženi in hčerkama. 

Skoval načrt za pobeg

Po petih urah v kavarni je bil prepričan, da jih bo ugrabitelj vse pobil, zato je v mislih skoval načrt. Poleg O'Briena je stal odvetnik Stefan Balafoutis, ki je bil z rokami naslonjen na okno, kot mu je bilo naročeno. "Rekel sem mu, da se to ne bo končalo dobro, da nas ta moški ne bo spustil žive,“ je za AP povedal O'Brien. Odločil se je, da bo pobegnil in svoj načrt delil z odvetnikom, ki se je strinjal z njim. 

Da bi mu uspelo, se je moral splaziti za veliki plakat, ki je stal dobrih 30 centimetrov proč od stene. Po nekaj poskusih se mu je uspelo skriti za plakat. Preostalo mu je le, da pritisne na velik zeleni gumb, za katerega je upal, da bo odprl steklena vrata. V nasprotnem primeru je bil prepričan, da bo končal pod streli ugrabitelja. 

Njegov načrt je uspel, poleg njega pa je uspelo zbežati tudi Balafoutisu. Ko sta pritekla iz kavarne, sta v zrak dvignila roke in s tem signalizirala policistom, da nista oborožena. 

Komentarjev 1
  • mima-šiš 05:41 18.december 2014.

    Aha. Medtem ko se je vodja lokala zruval za pištolo, so junaki pobegnili. V drugo se je odvetnica zruvala so spet junaki pobegnili. V tretje jih je spet nekaj pobegnilo, strelec je pricel streljat zarad tega kar je sprozlo akcijo ...prikaži več specialcev. V takih trenutkih se pokaze cloveski egoizem iin kdo so zares junaki. Zena pa otroci my ass.