Šport
44 ogledov

SZS na meji, sledi desetletna sanacija

Enzo Smrekar Mediaspeed.net
Na seji izvršnega odbora SZS je direktor zveze Jurij Žurej pred predstavitvijo obstoječega finančnega stanja in desetletnega sanacijskega programa dejal, da je "SZS je blizu insolventnosti, če ni že prekoračila te meje."

Z vsako panogo bodo na SZS pretresli trenutno razpoložljiva sredstva in uskladili programe, da bo zveza lahko izpeljala sezono 2014/15, saj denimo alpsko smučanje opozarja, da bi lahko v začetku oktobra celo končali treninge, ker ne bo denarja. Obenem bodo začeli s konkretnimi ukrepi sanacije in varčevanja v naslednjem desetletnem obdobju. Čaka jih med drugim reševanje slabega milijona evrov neplačanih kratkoročnih in dolgoročnih obveznosti do bank.

"Vsak mesec se agonija poglablja"

"Občutek imam, da že leta in leta izigravate sistem in prelagate odgovornost. Sanacijski načrt je zelo oster in natančen, lahko predlagate boljšega, vendar se mudi. Vsak mesec, ko ne sprejmemo resnih sklepov, se bo agonija nadaljevala in poglabljala," je bila ob razpravi jasna Petra Majdič. Najuspešnejša slovenska smučarska tekačica v zgodovini je prvič v vlogi funkcionarke šele v tem mandatu, bila pa je vodja slovenske olimpijske reprezentance februarja v Sočiju. Tam je Slovenija osvojila osem olimpijskih medalj. 

kocijančič oks olimpijski komite slovenije | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
"SZS je z okrog 10 milijoni evrov letnega proračuna največja zveza  v Sloveniji, ima veliko premoženja, zadolžena je z okrog tremi milijoni dolgov in zato je problem obvladljiv. Imamo predsednika, ki nima skoraj nobenih finančnih vzvodov, pa veliko glavobolov. Narediti moramo sanacijski program, ki mora biti obvezen za vse, izvajati pa ga moramo dosledno. V preteklosti so nam posamezne discipline 'bežale'. Če bomo tako nadaljevali, bomo največjo zvezo pri nas razbili. Edini način je, da stanje saniramo sami, in da vsak za prekoračitve programov odgovarja. Doslej ni še nihče," je bil ob koncu razprave oster Janez Kocijančič, med drugim podpredsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis).

Resno, ne pa nerešljivo

"Dolgo smo potrebovali, da smo prišli do natančnega pregleda stanja. Trenutne razmere so resne, niso pa nerešljive. Zavedati se moramo, kje smo in v nobenem primeru ne smemo prek naših zmožnosti. Poleg sanacijskih in varčevalnih ukrepov, ki bodo pogoj za bančna reprogramiranja kratkoročnih kreditov v nekoliko dolgoročnejše, moramo nadaljevati tudi z sponzorskimi dejavnostmi. Spremeniti moramo vzorce obnašanja zveze in panog, saj potrošimo več, kot imamo. Znamo, zmoremo in hočemo," je sicer zatrdil predsednik SZS Enzo Smrekar.

"SZS redno odplačuje vse dolgoročne obveznosti in obveznosti do države, ima pa večmesečne zaostanke pri plačevanju kratkoročnih obveznosti. Denarni tok je še reden, imamo tudi premoženje, SZS pa nima ustrezne kontrole odlivov. Če poslovodstvo ne bo imelo te možnosti, bi se lahko primerilo, da bodo obveznosti presegle premoženje in v tem primeru se bo po zakonu o društvih poseglo v premoženje društev, ki so člani SZS," pa je navedel Žurej.

Jurij Žurej  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Veliko črnih oblakov nad SZS

"Pokriti bi morali 971.600 evrov obveznosti, da bi lahko govorili o tekočem odplačevanju dolgov," je še dejal direktor zveze. Ob tem nad zvezo visi še nekaj črnih oblakov. Prvi je Pokljuka in nekaj očitanih nepravilnosti pri izgradnji; tako lahko SZS doleti 536.000 evrov kazni zaradi koriščenja evropskih sredstev, vsi postopki pa naj ne bi bili ustrezno izvedeni. Poleg tega bo potrebno odšteti 150.000 evrov, če bodo morali zasuti zbiralnik vode. Žurej je dejal, da bodo skušali doseči združitev postopka za kazen in legalizacijo. Partnerji pri kranjski skakalnici morajo plačati 324.000 evrov in obresti, od tega po besedah Žureja SZS tretjino. Posamezniki, ki so tožili SZS, pa bi v najslabšem primeru za SZS od zveze dobili 1,4 milijona evrov. Žurej je dejal, da ni verjetno, da bi se večina omenjenih črnih scenarijev tudi uresničila.

Težkemu nabiranju sponzorskih sredstev se pridružuje tudi nižanje javnih sredstev. Pri prihodkih se tako za 31,8 odstotka znižujejo sredstva iz Fundacije za šport (FŠO), za 2,36 pa pri ministrstvu, pristojnem za šport. Žurej je v nadaljevanju dejal, da obstaja možnost prodaje delnic Zavarovalnice Triglav in uspešnega pogajanja z bankami, da bi se kratkoročne obveznosti pretvorile v dolgoročne. Petra Majdič je dejala, da naj se 20 odstotkov delnic Športne loterije v lasti SZS ne prodaja ali pa se jih proda čim manj, saj so zlata rezerva, ter da naj zveza sanacijo izpelje sama.

Že zdaj na kredit

Generalni sekretar OK pokala Vitranc Srečko Medven je dejal, da so na IO zveze prvič, odkar sodeluje v tem organu tudi sam, na mizo dobili jasne podatke o poslovanju, "ki lahko povzroči resen zastoj v delovanju in stanje insolventnosti". "S sanacijo in varčevalnimi ukrepi moramo postaviti temelje, da bo SZS lahko v prihodnje poslovala nemoteno in brez pretresov," je dejal Medven. Predsednik alpskega zbora Dušan Gorišek je dejal, da bodo "morali 1. oktobra vsi prenehati s treningi razen ekipe Tine Maze, ki ima polovico celotnega proračuna alpskih disciplin". Gorišek je dodal, da so trenutno verjetno najbolj ogrožena panoga SZS, "saj menim, da že sedaj delamo na kredit".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.