Slovenija
33 ogledov

T-2 ni več v stečaju

(Foto: T2) Žurnal24 main
Na ljubljanskem višjem sodišču so ugodili pritožbi družb Gratel, Garnol in Lokainvest ter razveljavili uvedbo stečaja podjetja T-2.

Višje sodišče je pritrdilo pritožnikom - družbi T-2 - v delu, ko zatrjujejo, da je bila insolventnost napačno ugotovljena na podlagi zakonskega določila, da je družba insolventna, če več kot dva meseca zamuja s plačilom svojih obveznosti do ločitvenih upnikov, ki so nastale pred začetkom prisilne poravnave.

Višje sodišče v sklepu z 29. oktobra piše, da je okrožno sodišče zmotno sledilo stališču predlagateljev stečaja, da bi moral T-2 tudi po pravnomočno končanem postopku prisilne poravnave ločitvene upnike poplačevati iz tekočih denarnih prilivov.

Višje sodišče opozarja, da ima ločitveni upnik prednostno pravico do poplačila le iz tega premoženja (in ne kateregakoli dolžnikovega premoženja, torej tudi ne iz denarnih sredstev) ter le do višine vrednosti premoženja (če terjatev presega vrednost premoženja, na katerem ima ločitveno pravico, se presežek obravnava kot navadno terjatev).

Predlog za stečaj je sicer vložila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) skupaj s Hypo banko in Banko Celje. Na DUTB pojasnjujejo, da morajo sklep sodišča najprej preučiti. Jih pa takšne stvari ne presenečajo posebej, saj so del opravljanja dela.

Komentarjev 1
  • Johny 15:34 03.november 2014.

    Telekom pa v jok!!!