Zdravje > Prehrana
195 ogledov

Ta hrana uničuje vaše zobe

kava Shutterstock
Največji sovražnik zob so sladkarije, sladkorje sprošča tudi hrana z ogljikovimi hidrati, denimo kruh ali testenine. Videz naših zob uničujejo tudi številna živila, ki nam čez čas ob rednem uživanju obarvajo zobe ter kisla hrana.

Največji sovražnik naših zob so sladkarije. Sladkor namreč hrani škodljive bakterije, te proizvajajo kislino, ta pa razgradi zaščitno površino naših zob. Temu sledijo luknjice v zobeh, zobna gniloba in z njo povezane tegobe.

Najbolje bo, če se boste izognili vsem jedem, ki vsebujejo sladkorje. Mednje spadajo čokolade, tortice, pudingi, piškoti, številni sadni jogurti, sladoled in podobno. Sladkorji se skrivajo tudi v številnih jedeh, kjer jih ne pričakujemo, kot sta denimo vložena kupljena koruza in rdeča pesa. Veliko sladkorja ima tudi kečap, paradižnikove omake, namazi, kosmiči in podobno. Veliko škodljivega sladkorja vsebujejo tudi pijače, sladki sokovi in vode z okusom.

Sladkorje sprošča tudi hrana z ogljikovimi hidrati, denimo kruh ali testenine. Za zaščito pred sladkorji lahko uporabljate zobne paste, ki krepijo zobe in jim nudijo obrambo pred sladkorji, ki pridejo v ustno votlino s hrano in pijačo. Zobna pasta vsebuje aktivni fluorid, ki se veže na zobno sklenino in tako nudi obrambo pred učinki sladkornih kislin.

Hrana, ki barva zobe 

Videz naših zob uničujejo tudi številna živila, ki nam čez čas ob rednem uživanju obarvajo zobe. Mednje lahko štejemo kavo, ki jo pogosto pijemo tudi večkrat na dan. Njene negativne učinke na zobe lahko omilite z redno higieno zob in izpiranjem zob takoj po zaužiti kavi. Vaše zobe bo obarvala tudi hrana, ki ima izjemno močno in obstojno barvo. Živila s takšno močno barvo so denimo borovnice, murve, rdeče vino, sok rdeče pese in tako dalje. Ta živila imajo v sebi kromogene, ki ob vezavi z nekaterimi drugimi spojinami tvorijo obarvanje.

Za naše zobe je izjemno škodljiva tudi kisla hrana, ki morda na prvi pogled sploh ni kisla. Kislina namreč razžira zobno sklenino, zato si zobe po uživanju kisle hrane raje sperimo z vodo. Veliko kisline imata kis in limonin sok, znatne količine jo imajo tudi gazirane pijače, sadni sokovi in sadje. 

Komentarjev 1
  • Ferluci 22:16 18.december 2014.

    Ne bom več pil cvička, raje špricar.