Slovenija
31 ogledov

Ta konec tedna gneča na cestah

Gneča na mejnem prehodu Suzana Kos
Kilometrski zastoji se obetajo tudi zaradi policijske stavke.

"Gnečo na cestah pričakujemo že zaradi začetka počitnic v nekaterih avstrijskih in nemških deželah," pravi Barbara Jenžič iz prometnoinformacijskega centra. Največji naval vozil bo proti Primorski in Bledu, proti Ptuju in Gruškovju ter na glavnih mejnih prehodih s Hrvaško: v Istri, na Jelšanah, Obrežju in na Gruškovju. Janežičeva ne želi špekulirati glede vpliva policijske stavke, a meni, da bodo ob izrednih dogodkih ali prometnih nesrečah v teh smereh nastajali tudi kilometrski zastoji.

Policisti bodo natančni

"Naša zakonodaja in schengenski standardi določajo naloge policistov na državni meji, tudi med stavko. Policisti bodo pregledali vsak potni list ali osebno izkaznico. Če gre za državljane EU, bo to opravljeno hitreje, če pa gre za državljane tretjih držav, je potreben podrobnejši pregled,“ pravi Gregor Lahajnar, predstavnik območnega policijskega sindikata Obalno-kraške regije. Po njegovih besedah bo zaradi natančnega dela policistov  ta konec tedna promet tekel še počasneje kot sicer v tej poletni prometni špici.

Nasveti za na pot

V prometnoinformacijskem centru voznikom svetujejo, naj se na pot podajajo spočiti in umirjeni, naj poskrbijo za osvežilne pijače, prigrizke in zabavo najmlajših v vozilih, če nastanejo zastoji. Priporočajo jim tudi, naj poskušajo uporabljati tujcem manj znane mejne prehode s Hrvaško. Prav tako naj se na pot odpravijo ponoči ali v zelo zgodnjih jutranjih urah, tako da mejo prečkajo pred 7. uro zjutraj. Morda koristi tudi informacija, da je sobota najpogostejši dan za menjavo turistov v dopustniških destinacijah. Poleg tega naj se vozniki pozanimajo o stanju na cestah, preden na pot odidejo, in pot dobro načrtujejo, že vnaprej ocenijo možne obvoze, potem pa spremljajo radijske postaje s pogostimi prometnimi sporočili, kot sta Radio Slovenija International (Radio Si) in Radio 1. Prometne informacije je mogoče dobiti tudi na telefonski številki prometnoinformacijskega centra 1970.

Ob zastoju

"Če kljub temu obtičijo v zastojih, predlagamo strpnost, odsvetujemo vožnjo po odstavnih pasovih – ta ob vključevanju povzroča še daljše zastoje – in opozarjamo na pravilno razvrščanje ob desni in levi rob cestišča, da je v sredini dovolj prostora za intervencijska vozila, saj s tem omogočijo, da so morebitne posledice prometnih nesreč odstranjene v najkrajšem možnem času,“ poziva sogovornica iz prometnoinformacijskega centra. Ob tem dodaja, naj vozniki mimo mesta nesreče, ustavljenih vozil ali izrednih dogodkov odpeljejo čim prej in naj ne upočasnjujejo vožnje in opazujejo dogodkov. Takšna ravnanja so namreč pogosto sama po sebi razlog za zastoje, v katerih potem vozniki lahko brez tehtnega razloga čakajo tudi več ur.

Komentarjev 2
  • alfredo 17:27 19.julij 2013.

    Živela policija!

  • Pepe007 08:06 19.julij 2013.

    Saj podpiram policiste, vendar bi končno lahko pogruntali nek način stavke, ki vpliva na odločevalce v Lj in ne na malega človeka, ki po enem letu hoče za par dni na morje. Kdor ima moč in denar tako ali tako ...prikaži več ne bo šel z avtom na Hrvaško v soboto. Če ne drugega, bo šel sredi delovnega tedna.