Zdravje > Prehrana
9358 ogledov

Ta recept leta 2016 najbolj iskan

Zloženka iz fižola Profimedias
Najbolj iskan recept je zloženec iz zelenega fižola. Pripravimo si ga.

Če sta musaka in lazanja pri nas najbolj znana zloženca, je zloženka iz pečenega fižola najbolj iskani recepti na spletu v letu 2016 in to z največjim googlovim iskalnikom.

Jed je sicer najbolj popularna v Združenih državah Amerike, čeprav prihaja iz Francije, kjer ga pripravljajo v glinenem pekaču. Sestavine so preproste in jih je mogoče kupiti pri nas, zato si ga velja pripraviti, saj gre za zdravo in preverjeno, zelo okusno jed. 

Recept 

Stročji fižol 15 minut blanširamo v slani vodi in ga dobro odcedimo. Na olju popečemo sesekljano čebulo in ji dodamo meso (50 - 60 dag), ki smo ga pred tem narezali na drobne kocke. Dodamo dva paradižnika ali dva decilitra tekočega paradižnika in prilijemo še žličko kečapa. Dušimo pol ure in občasno mešamo. 

Medtem skuhamo riž, v mešalniku pa zmešamo še jajca (tri) in tri žlice kisle smetane in vse skupaj posolimo. V namaščeno posodo najprej položimo fižol, sledi plast iz riža in za tem še mesa. Vse skupaj prelijemo z omako iz jajc in smetane in po okusu potresemo še nariban sir. V pečici pečemo dvajset minut, dokler skorjica na vrhu ne porumeni. 

Fižol s klobaso

Fižol lahko skuhamo sami, najboljši je seveda svež, z vrta, v tem času ga pač vzemimo iz zamrzovalnika. Različno zelenjavo - čebula, por, malo korenja in korenino peteršilja - in začimbe - česen, pehtran, timijan in lovor prepražimo in zmešamo s fižolom. Glinen pekač namažemo z oljem in stresemo vanj polovico fižola. Na fižol damo na kolobarje narezano ali po dolgem prerezano klobaso, prekrijemo s preostankom fižola in na vrh naložimo še nekaj klobas. Pokapljamo z oljem in zapečemo v pečici.

Fižol je zelo zdrav

Stročji fižol vsebuje vrsto izjemno pomembnih beljakovin in rudninskih snovi, ki | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Stročji fižol je mlad fižol v strokih, ki izredno koristi prebavi, poleg tega spodbuja delovanje in učinkovitost sečil ter spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov v debelem črevesu. Sodi med varovalna živila, ki učinkovito znižujejo holesterol: redno uživanje 85 g kuhanega fižola na dan za približno 10 odstotkov zniža raven holesterola v krvi.

 
Stročji fižol je bogat z beljakovinami in rudninami, njegova lupina pa vsebuje snov organin, ki deluje podobno kot inzulin ter znižuje količino sladkorja v krvi in seču – resda počasneje in šibkeje, vendar bolj dolgoročno. Stročji fižol spodbuja delovanje vseh telesnih organov, zlasti jeter, žolčnika in trebušne slinavke.

Pomaga uravnovesiti presnovo ogljikovih hidratov, vsebuje pa tudi pomembne količine barvnih pigmentov, kot so karotenoidi, ki so primerljivi s tistimi v korenju in paradižniku. Vsebuje tudi druge antioksidante, na primer različne vrste flavonoidov. Vsebuje tudi veliko vitaminov C, B, K in A, bogat je s silicijem, ki je pomemben za zdrave kosti in vezno tkivo, vsebuje pa tudi obilo kalcija, železa in balastnih snovi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.