Zdravje > Prehrana
1230 ogledov

Ta sadež vsebuje največ sladkorja

Shutterstock
Pri tem sadju ne pretiravajmo, če želimo shujšati.

Na institutu za nutricionistiko so zbrali podatke o vrednosti sladkorjev in vlaknin v sadju, ki je prav v tem času najpogosteje na našem jedilniku oziroma ga je trenutno največ na tržnicah pa tudi policah naših trgovin.

Gre seveda za jabolka, hruške, mandarine, pomaranče, kivi in banane.

Po količini sladkorjev najbolj izstopajo pomaranče in mandarine, kar pomeni, da to sadje ni najbolj primerno, če želimo shujšati.

Jesensko sadje  | Avtor: Institut za nutricionistiko Institut za nutricionistiko
 

Saharoza, ki jo najdemo v kuhinjskem sladkorju in glukoza namreč sprožata največji glikemični odziv, zato se tem sadjem nikakor ne smemo pretiravati.

Ko je razvidno iz tabele najmanj sladkorjev vsebujejo jabolka in hruške, čeprav pri tem ne smemo pozabiti na vlaknine, ki še kako pomagajo pri prebavi. Najbolj bogate z njimi so banane in kivi. 

Sadje naj bo torej ves čas na našem jedilniku, po priporočilih strokovnjakov si ga privoščimo dve porciji na dan, ostale tri naj vsebujejo zelenjavo. 

Sadje je namreč bogato z vitamini,minerali in antioksidanti, ki ščitijo naše telo in ga vzpodbujajo k delovanju. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.