Vizita za živali > Festival
156 ogledov

Edino zdravilo, ki nima stranskih učinkov

Tačke pomagačke Helena Kokot Bujanović
Na Festivalu za ljubitelje živali nas bodo razveseljevale tudi tačke pomagačke, saj vam bodo terapevtski pari z veseljem predstavili svoje delo.

Osnovnošolec ni maral matematike, kljub temu da je bil pri ostalih predmetih uspešen. Ker terapevtski pes lahko pomaga pri premagovanju tovrstni težav, ker vzpodbuja motivacijo, so fantu pripeljali kužka in nenadoma je postalo računanje zabavno.

Zgodil se je čudežni preobrat

"Potrebovali smo le umirjenega terapevtskega psa, ki je bil na mizi, šiviljski meter, svinčnik in papir. Otrok je izmeril dolžino nog, repa, obseg trupa... Vse zapisane mere smo začeli seštevati, množiti, deliti... Ker se bile vse številke vezane na konkretnega psa, je postalo seštevanje, odštevanje … zabavno, zanimivo. Nastopila je radovednost, koliko dolgo je pasje uho in koliko sta oba in podobno. Najpomembneje ob tem pa je, da je otroku postala matematika zanimiva tudi doma oziroma v šoli, ko pes ni bil prisoten. Zakaj je prišlo do tega skorajda čudežnega preobrata, je težko razložiti. Vsekakor pa drži, da je v prisotnosti terapevtskega psa vse drugače, vse poteka sproščeno, zabavno, spontano," se ene od mnogih zgodb zadnjih desetih let, odkar delujejo, spomni predsednica in prostovoljka Društva Tačke pomagačke Slavica Mrkun.

Tačke pomagačke | Avtor: Helena Kokot Bujanović Helena Kokot Bujanović
Osnovni cilj tega izredno humanitarnega in prostovoljnega društva je pomoč pri rehabilitaciji in izboljšanju počutja in zdravja otrok, mladostnikov, starostnikov ter oseb s posebnimi potrebami.

Delujejo že deset let, terapevtski pari pa sodelujejo že v okoli sto ustanovah po Sloveniji, med drugim v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča, v Psihiatrični bolnici Ljubljana, v Zavodu za gluhe in  naglušne Ljubljana, v Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna; po vsej Sloveniji pa v številnih varstveno-delovnih centrih, v domovih za ostarele ter seveda po osnovnih šolah, kjer je zelo dobrodošel njihov program R.E.A.D. – Beremo s tačkami.

Otroci berejo s tačkami

Tačke pomagačke | Avtor: Helena Kokot Bujanović Helena Kokot Bujanović
Tako so na primer pomagali otroku, ki ga je bilo zelo strah javnega nastopanja in to tako, da pred razredom ni mogel glasno brati ali odgovarjati na učiteljeva vprašanja: "Po uvodnem pogovoru in spoznavanju je bilo otroku predlagano, da bi psički na glas prebral pesmico, baje je psički to všeč. Po prvih dokaj tiho izgovorjenih besedah, je branje postajalo vse glasnejše. Ob reakcijah psičke se je otrok smejal, zabaval, bil navdušen, da ga kuža dejansko posluša. Skratka glasno branje je postalo zabavno. Naslednji dan je otrok isto pesmico s psičkino fotografijo pred sabo glasno prebral učiteljici," še eno dobro zgodbo opiše Mrkunova, ki doda, da je isti otrok ob koncu šolskega leta že nastopal na šolskih proslavah.

 

Edino zdravilo, ki nima stranskih učinkov

V društvu pravijo, da je pes edino zdravilo brez stranskih učinkov. Zato ni presenetljivo, da po njem radi 'posegajo' tudi odrasli in to zaradi boljšega počutja, razpoloženja in rehabilitacije.

Tačke pomagačke | Avtor: Helena Kokot Bujanović Helena Kokot Bujanović
Rezultati so neverjetni: "V prisotnosti psa ljudje pozabimo na morebitne osebne omejitve, zavest in podzavest nam ne postavljata več okvirjev, kaj zmoremo in česa ne, telo se sprosti in zato se telesne zmožnosti znatno povečajo," dodajo. In s tem se strinjajo tudi fizioterapevti, delovni terapevti in ostali strokovni delavci. 

Številni učinki terapij s pomočjo psov

Pes v delovnih terapijah nastopa kot so-terapevt, ki s svojim blagim, zaupljivim in toplim pogledom, mehkim kožuhom spontano in odločilno pripomore k prijetnemu in sproščenemu delovnemu okolju, uspešno odpira pot skozi človekovo zadržanost, motivira k opravljanju mentalnih in fizičnih aktivnosti, spodbuja socialne stike.

Bi se jim pridružili?

Tačke pomagačke | Avtor: Arhiv Tačke pomagačke Arhiv Tačke pomagačke

V Društvu Tačke pomagačke je trenuno 62 terapevtskih in 12 pripravniških parov. Svoje pove podatek, da so v letu 2016 opravili skoraj tri tisoč prostovoljskih terapevtkih ur. V desetih letih delovanja društva se jih je tako nabralo 11 tisoč. 

Zaradi vse večjih potreb in povpraševanja po njihovem delu, vsako leto v decembru z javnim razpisom vabijo k prostovoljskemu delu nove kandidate – vodnike s psom.

Pred sprejemom v društvo opravijo testiranje psov in osebni razgovor z vodniki, izberejo pa le tiste pare (vodnik in pes), ki uspešno prestanejo testiranje in razgovor in za katere menijo, da so primerni za njihovo poslanstvo.

Sicer se terapevtski in pripravniški pari usposabljajo na strokovnih in praktičnih izobraževanjih. Ker poteka delo prostovoljcev v večini primerov z uporabniki z zmanjšanim imunskim sistemom, morajo psi dvakrat letno opraviti veterinarski pregled, ki vključuje tudi parazitološke preiskave.

Festival za ljubitelje živali bo 11. junija med 9.00 in 16.00 v Češminovem parku v Domžalah. VSTOP BO PROST.

Na festivalu boste spoznali še mnoge druge živali, kot so konji, živali s kmetije, ptice, kače, kuščarje, številne terapevtske živali in službene pse ter službene konje. Videli boste mnogo pasjih disciplin, lahko se boste udeležili izobraževalnih delavnice, za otroke bo organiziran lov na zaklad, na voljo bodo tudi mnoge prodajne stojnice. 

vanda. levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.