Slovenija
72 ogledov

Tajili so vezane vloge

Otroški voziček Saša Despot
Po novem. Ob denar bodo upokojenci in velike družine.

“Posamezniki je (socialne pomoči, op. a.) gotovo dobijo več, kot so je prej, družine, ki imajo veliko otrok, pa bodo dobile nekaj manj,” učinke nove socialne zakonodaje opaža Miran Kerin, direktor Centra za socialno delo (CSD) Ptuj. Za koliko denarja bodo te družine po novem prikrajšane, ni želel povedati, saj je to, kot pravi, odvisno od njihovega imetja, “ne bo pa čisto zanemarljivo manj”.

“Tisti, ki imajo premoženje in vezana sredstva na računih, za katera nihče ni vedel, pa res ne bodo nič dobili,” ocenjuje in dodaja, da so odkrili veliko zamolčanih stvari: “Zdaj vse vidimo. So res neke stvari, za katere si res ne bi mislili, da jih ljudje imajo.” Po njegovih besedah jih je najbolj presenetilo, da imajo nekateri prejemniki socialne podpore “neverjetno število nepremičnin”; pri neki družini so jih odkrili več kot sto. Zdaj ugotavljajo tudi, kakšnih načinov so se ljudje posluževali, da bi zmanjševali davke.

Direktorica CSD Škofja Loka Ivana Erman Košir pa pravi, da se je od polovice vlog, ki so jih obdelali, silno redko katera državna pokojnina preoblikovala v pravico do socialne pomoči: “Pravzaprav nobena odločba ni pozitivna.” Najpogostejši razlog, iz katerega bodo nekdanje upokojenke večinoma izpadle, je, da imajo partnerje s pokojnino, s katero že presegajo cenzus. “Seveda pa imajo najpogosteje tudi premoženje in prihranke,” pojasnjuje sogovornica.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 00:25 06.marec 2012.

    Tožite jih za 5 let nazaj, da vrnejo neupravičeno dobljeno pomoč. Če to naredijo sami v dveh mesecih, brez sodiščs in kazenske odgovornosti, če pa to ne naredijo kazenska odgovornost za neresnično dajanje podatkov, čeprav so vsi podpisal , da ...prikaži več z podpisom garantirajo za resničnost podatkov in potem po kazni na sodišču , še tožba davčnega organa za vrnitev izplačanih sredstev z zamudnimi državnimi obrestmi. Tako bi bilo PRAV in kar je PRAV v tej zahebani ekonomski situaciji , se mora zaradi reševanja države to tudi NAREDITI !!!