Slovenija
91 ogledov

Tajni projekt na Brdu

Gradbišče na Brdu Anže Petkovšek
Stanovanjski sklad. Končno išče novega izvajalca za dokončanje soseske.

"Podatek o vloženih sredstvih in trenutni vrednosti projekta ni javen," je Rebeka Rupnik iz Stanovanjskega sklada RS (SSRS) odgovorila na vprašanje, koliko je sklad do zdaj vložil v projekt soseske na Brdu, kjer bodo v prvi fazi zgradili 487 stanovanj, v drugi pa 154.

Zaradi tajnosti podatkov smo že vložili pritožbo pri informacijski pooblaščenki. "SSRS je v celoti zavezanec za dostop do informacij javnega značaja. To, koliko so že plačali oziroma koliko denarja je bilo porabljenega, bi moral biti javen podatek. Izjema bi morda lahko bil podatek o končni ceni, če se še niso dogovorili; odvisno od tega, v kateri fazi je projekt," je povedala Kristina Kotnik Šumah, namestnica informacijske pooblaščenke.

Razpis s polletno zamudo

Na skladu so povedali le, da bo končna vrednost projekta odvisna predvsem od novih ponudb za dokončanje gradnje in morebitnih drugih ovir. "Trenutno smo v fazi pridobitve novih izvajalcev za dokončanje projekta," je pojasnila Rupnikova; objavo javnega razpisa so sicer načrtovali že septembra.

A nato je nadzorni svet (NS), ki ga je vodil Roko Žarnić, sprejemal sklepe, "ki so nakazovali, da se javni razpis za dokončanje del ne sme objaviti". Zapletlo se je, ker je sklad maja lani družbi Nivo brez javnega razpisa oddal dobrega 2,4 milijona evrov vreden posel za dokončanje nujnih del, potem ko so zaradi stečaja GPG z njim prekinili pogodbo.

"Skladu je zaradi stečaja GPG, poznejšega odlašanja pri objavi javnih razpisov, nepredvidenih del zaradi mirovanja gradbišča ter zavarovanja in zastoja pri investiciji nastala škoda," je dodala Rupnikova, številk pa ni razkrila. Na vprašanje, koliko bo po predvidevanjih stal kvadratni meter stanovanja na Brdu, pa je spet odgovorila: "Podatek ni javen."

Spomnimo: leta 2009 so napovedovali, da bodo stanovanja za 10–15 odstotkov cenejša od primerljivih na trgu. Poleg tega bo verjetno veljalo pravilo, da lastniki deset let po nakupu stanovanja ne bodo smeli prodati oziroma bodo to lahko storili le v izjemnih primerih s privolitvijo sklada, ki bo imel tudi predkupno pravico.

Komentarjev 1
  • drmr1980 15:57 14.april 2012.

    SSRS je mafija!!!!Zato pa je šla Slovenija v 3PM, ker takšne firme in urade lopovi vodijo!Pa še to, njihov odvetnik pa je ČEFERIN !!!????!!! A za to pa ta banda ima denar!!!!!!!!!in zdej bo pa država na ...prikaži več otrocih, bolnikih in revnih varčevala.... BANDA!!!!!!!!!