Zdravje > Aktualno
94 ogledov

Tako bi se morali tuširati

Tuširanje Profimedias
Mila in geli niso vedno najboljši pripomoček za vzdrževanje higiene.

Mila in geli za tuširanje niso vedno najboljši način za vzdrževanje higiene, še posebej za tiste z občutljivo kožo, pravijo nemški dermatologi.

prhanje, tuširanje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Mnoga od teh sredstev namreč vsebujejo natrijev lauril sulfat (SLS), poceni sestavino za penjenje, ki je hkrati zelo močan emulgator, saj kožo oropa vlage ter uniči ravnovesje njenega zaščitnega ovoja. Odstrani lipide, ki kožo ščitijo pred izsušitvijo in poškodbami. Posledično jo draži tako na površju, kot tudi v notranjosti, saj z lahkoto prehaja skozi sloje kože in preide direktno v limfni in krvni obtok.

Tuširajte se samo vodo

Tistim bolj aktivnim, ki se seveda morajo prhati vsak dan (morda tudi večkrat), dermatologi priporočajo, da občasno popolnoma izpustijo gel za tuširanje oziroma ga uporabijo samo tam, kjer je to nujno potrebno – torej pod pazduhama in na intimnih delih telesa: "Mila, ne glede na to, kako blaga so,sušijo kožo in imajo razkuževalni učinek," pravi nemški dermatolog Wolfgang Klee.


Mila pogosto vsebujejo še tetranatrijev pirofosfat in in triklosan, sestavini,  ki sicer preprečujeta kopičenje škodljivih bakterij, vendar po drugi strani zelo izsušujeta kožo, povezujejo pa ju tudi z motnjami endokrinega sistema.

Strokovnjaki zato priporočajo, da poiščete sredstva za tuširanje, ki vsebujejo naravne protibakterijske sestavine, kot so izvečki evkaliptusa in čajevca.

Če vendarle ne gre brez gelov in mil, dermatologi svetujejo tiste najbolj blage, po tuširanju pa je nujno treba nanesti še hidratno kremo ali lison za telo, s tem namreč koži povnemo vlažnost in prožnost. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.