Slovenija
809 ogledov

Tako bo izgledala škatlica cigaret

Kadilski zakon 2016 EPA
Po devetih letih Slovenija v spremembo kadilske zakonodaje. Prepoved kajenja, ko je v avtu otrok, licence za prodajalce, enotna, prepričjiva embalaža z opozorili, nadzor nad elektronskimi cigaretami in nenazadnje, dvig trošarin na vse tobačne izdelke so ukrepi, s katerimi bi omejili kajenje pri nas.

Članice Evropske unije imajo do maja 2016 čas, da direktivo EU o proizvodnji, predstavitvi in prodaji tobačnih in povezanih izdelkov iz leta 2014 prenesejo v nacionalno zakonodajo. 

Direktiva zaostruje pravila za izdelavo, videz in prodajo tobačnih izdelkov. Nova pravila naj bi zagotovila, da bodo tobačni izdelki imeli okus in videz tobaka, s čimer naj bi se zmanjšalo število novih kadilcev v EU, zlasti med mladostniki.

Slovenija z dodatnimi, strožjimi ukrepi

Poleg omenjene direktive pa bo naša nova tobačna zakonodaja vsebovala še dodatne, strožje ukrepe nadzora nad tobakom in se s tem približala nekaterim zahodnoevropskim državam, ki takšne že ukrepe imajo.

PREBERITE ŠE: 

"Slovenija se je po podatkih Svetovne zdravstveme organizacije v letu 2013 po obsegu uvedbe učinkovitih ukrepov nadzora nad tobakom uvrstila šele na dvajseto mesto med 34 evropskimi državami.Vse to se odraža tudi na deležu kadilcev v populaciji. Po zadnjih dostopnih podatkih ne beležimo ugodnih sprememb. Stroški zdravljenja bolezni, zmanjšanja produktivnosti in prezgodnje umrljivosti zaradi kajenja pa predstavljajo kar okoli 5 % slovenskega BDP," so vzroke za popravo zakonodaje iz leta 2007 pojasnili na Ministrstvu za zdravje RS (MZ).

Nič več kajenja v avtu, ko je v njem otrok
Kajenje v avtu, otroci | Avtor: Profimedias Profimedias

"Slovenija bo sledila ukrepu, ki sta ga pred kratkim uvedli Velika Britanija in Italija," pojasnjujejo na MZ, kjer bodo spremembo tobačne zakonodaje, ki med drugim uvaja prepoved kajenja v zasebnih vozilih v prisotnosti mladoletnih oseb.

"S to prepovedjo želimo zaščititi mladoletnike pred škodljivimi vplivi vdihavanja tobačnega dima, saj le ti nimajo možnosti, da se izognejo vdihavanju tobačnega dima v vozilih svojih skrbnikov, ki kadijo," poudarjajo. 

Dejstvo je, da so dojenčki in otroci med najbolj ranljivimi skupinami glede škodljivih učinkov pasivnega kajenja na zdravje. Kajenje v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina, privede do zelo visokih koncentracij škodljivih snovi iz tobačnega dima.

Spremenila se bo podoba trafik

Z novim zakonom naj bi se precej spremenila sedanja podoba trafik - trgovci bodo morali zakriti cigarete nad blagajnami v trgovinah. 

"Popolno prepoved oglaševanja, promocije in sponzoriranja tobačnih in povezanih izdelkov uvajamo na podlagi 13. člena Okvirne konvencije Svetovne zdravstvene organizacije za nadzor nad tobakom, ki jo je Slovenija ratificirala že leta 2005, vendar do sedaj še ni izvedla vseh ukrepov, ki nam jih ta nalaga. 13. člen te konvencije pogodbenicam nalaga, da v skladu s svojo ustavo ali ustavnimi načeli sprejmejo, popolno prepoved vsakršnega oglaševanja, promocije in sponzoriranja tobačnih izdelkov, kar vključuje tudi prepoved razstavljanja in prikazovanja tobačnih izdelkov na mestih prodaje," predvideni ukrep utemeljujejo na MZ. 

Škatlice cigaret s prepričljivimi slikovnimi opozorili

V Sloveniji so trenutno na embalaži tobačnih izdelkov prikazani besedilna zdravstvena opozorila brez slik, telefonska številka za pomoč pri opuščanju kajenja ter podatki o vsebnosti nikotina, katrana in oglikovega dioksida. 

cigareti, oznake | Avtor: EPA EPA
Po novem, tako odloča evropska direktiva, bodo škatlice vsebovale velika slikovno zdravstvena opozorila, ki bodo morala prekrivati 65 odstotkov sprednje in zadnje strani cigaretnih škatlic in bodo morala biti na vrhnjem robu škatlic. Škatlice bodo morale vsebovati tudi informacije o opuščanju kajenja.

Slovenija bo sledila Franciji

Slovenija naj bi ob tem uvedla še dodatni ukrep in to po vzoru nekaterih zahodnoevropskih držav, na primer Francije.

Znamke cigaret bi bile na škatlici cigaret označene z enakimi črkami in v enaki barvi.

Elektronske cigarete

Bolj bodo nadzorovali elektronske cigarete, ki jih ljudje ne bodo več mogli uporabljati denimo sredi restavracije, na avtobusih, v diskotekah.

"Predlog zakona predvideva izenačitev elektronskih cigaret z drugimi tobačnimi izdelki, v vseh pogledih, tako glede njihove uporabe, oglaševanja kot nakupa ter prodaje. Za tako ureditev smo se odločili, ker gre za sicer manj, a zdravju kljub vsemu škodljiv izdelek, ki trenutno ni ustrezno reguliran." pojasnjujejo na ministrstvu. 

Uvedba licencenc in višje globe ob kršenju zakonodaje.

Prodaja cigaret | Avtor: Profimedias Profimedias
Prodajalci cigaret bodo morali po novem pridobiti licence, ob vztrajnih kršitvah zakonodaje pa jih bodo lahko izgubili.

"Licenco za prodajo tobačnih izdelkov bodo lahko pridobili vsi subjekti, ki opravljajo dejavnost prodaje tobačnih izdelkov, v primeru ugotovljenih kršitev pa jim bo licenca in s tem pravica do prodaje lahko odvzeta. Licenca se bo plačevala na letni ravni, predvidoma pa naj ne bi presegala 200 EUR," so zapisali na MZ

In nenazadnje dražji tobačni izdelki, kot najučinkovitejši ukrep

Ministrstvo za zdravje je zato ministrvu za finance predlagalo dvig trošarin na tobačne izdelke, zmanjšanje razlik v obdavčitvi in cenah med različnimi vrstami tobačnih izdelkov, zavzema pa se tido za uvebo obdavčitve elektronskih cigaret.

Raziskave kaže, da višje cene najbolj učinkujejo na mladostni
ke in osebe z nižjim mladostniki socialno-ekonomskim položajem, ki začenjajo kaditi prej oziroma je med njimi več kadilcev:

"Na splošno velja, da v državah z visokimi prihodki (sem sodi tudi Slovenija) desetodstotno zvišanje cen tobačnih izdelkov privede do štiri odstotnega zmanjšanja potrošnje tobačnih izdelkov in od ena do dve odstotnega znižanja deleža kadilcev, med mladostniki celo do pet odstotnega," pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu.  

Zaradi tobaka umre deset ljudi na dan

Pri nas vsak dan zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje tobaka, umre deset oseb, to je 3.600 letno, kar je več kot letno beležimo smrti zaradi vseh nezgod (vključno s prometnimi), zaradi samomorov, alkohola, prepovedanih drog in AIDS-a skupaj. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 52
  • Hari 12:39 14.februar 2016.

    Si mislil kapitalistično!!!!!!

  • micika 10:15 14.februar 2016.

    se strinjam stabo,sam dej to dopovej našim ovcam političarom zabitimi....folk je kadil in bo kadil,jaz bi zadnji cent dala za čik rajš kot za kruh,pač tak je,malo razvada,malo tako....

  • gogi3 08:58 14.februar 2016.

    Skrajni čas.... najprej cigareti, nato pa naj še uredijo na prehrambenih izdelkih s veliko količino dodanega sladkorja in nasičenih maščob ala junk food :)