Slovenija
31 ogledov

Tako bo nakupovanje med razprodajami uspešno

Popusti zurnal24.si
Vsako leto se drugi ponedeljek julija začnejo poletne sezonske razprodaje, ki kupce privabljajo tudi s popusti do 70 odstotkov. Vseeno naj bodo stranke tudi pri znižanem blagu pozorni.

Slovenski potrošniki za poceni nakup oblek in obutev radi izkoriščajo sezonske razprodaje, ki jih ponekod privabljajo s popusti do 70 odstotkov. V času razprodaj veljajo posebna pravila, ki jih določata Zakon o varstvu potrošnikov in Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami.

Tržni inšpektorat Slovenije (TIRS) v času razprodaj nadzira pospeševalno-prodajne aktivnosti trgovcev in pri tem vsako leto ugotavlja kršitve ureditve. Najpogosteje trgovci časovno ne opredelijo akcijske prodaje, izdelke na razprodaji ne označijo s ceno pred razprodajo, TIRS pa ugotavlja tudi primere navidezne uvedbe znižanja.

Potrošnikom zato TIRS za nakup blaga z znižanimi cenami svetuje:

  • vedno vzemite račun, ki ga vam mora trgovec izstaviti – če se kasneje izkaže, da je s kupljenim izdelkom kaj narobe, vam bo to olajšalo postopek reklamacije
  • za odkup blaga se odločite le, če ga resnično potrebujete – naknadna menjava blaga brez napak, ki vam ni več všeč ali ste doma ugotovili, da vam ne ustreza, ni možna oz. je odvisna od poslovne odločitve posameznega trgovca

TIRS ob tudi ugotavlja, da se vedno manj trgovcev odloča za razprodajo in se raje odločijo za druge oblike znižanja blaga, za katera pa veljajo drugačna pravila. 

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) pa kupce opozarja, da znižana cena naj ne bo edino merilo pri nakupu. Kupujejo naj izdelke, ki jih je res potrebujejo, ter pazijo na zavajujoče cene. "Največ pritožb potrošnikov v naši pravni pisarni se vsako leto nanaša na nepravilno označevanje cen popusta oz. na tiste primere, ko trgovci tik pred razprodajo cene izdelkov dvignejo in jih nato ob razprodaji znižajo, s tem pa prikažejo višji odstotek znižanja, ki potrošnike zvabi k nakupu," pravi Jasmina Bevc Bahar z ZPS, takrat kupcem tudi svetujejo, da se obrnejo na TIRS.

Komentarjev 1
  • korli 16:37 09.julij 2015.

    nej kurba crkne,če je taku prfuknjen