Zdravje > Otrok
53 ogledov

Tako boste zaščitili svojega malčka

Oče in otrok Profimedias
Med najpogostejše vire strupov, ki močno vplivajo na zdravje naših otrok, spada tudi prah, pravijo kanadski strokovnjaki iz Centra za zdravje in okolje (CPCHE).

Prah v naših domovih so uvrstili med pet glavnih virov izpostavljenosti otrok strupenim delcem, ki lahko povzročajo motenje vedenja, napade astme, alergijske reakcije in podobno. Posebna previdnost je po njihovem mnenju potrebna v času, ko se otroci plazijo po tleh in dajejo v usta rokice ter razne predmete. 

Izogibajte se agresivnim čistilom

Stanovanje je zato treba redno sesati in pomivati, za to pa uporabimo le naravna čistila. Med najpogosteješe vire strupov za otroka CPCHE navaja tudi razna čistila in detergente. Za pomivanje tal uporabite mešanico tople vode in kisa. Kis dobro čisti, razkužuje, poleg tega pa vašemu malčku ne bo škodil.

Za pogosto pomivanje tal bo dovolj, če boste v posodo z nekaj litri tople vode, dolili le polovico decilitra kisa. K mešanici lahko dodate tudi sodo bikarbono, za pomivanje tal lahko uporabite tudi samo vodo in sodo.

Izogibajte se suhemu brisanju površin s prahom, saj takšno čiščenje dvigne v zrak preveč prašnih delcev. Uporabite raje vlažno krpo, dovolj bo le mlačna voda. Poleg tega se v prostoru rešite odvečne šare, ki naj bi krasila prepolne police, pulte in okenske police. Prostor bo zadihal, tudi prahu bo manj. Prostore redno zračite, pred vstopom v stanovanje se obvezno preobujte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.