Slovenija
142 ogledov

Tako goljufajo prevozniki

tahograf FURS
Finančna uprava je v času poostrenega nadzora na cestah odkrila primere novih oblik manipuliranja s tahografi. V juliju so izrekli za 472.375 evrov glob.

Preiskovalci odkrivajo čedalje več novih načinov in oblik manipulacij tahografov, s čimer skušajo prikriti, koliko časa je voznik dejansko vozil. Tako se med vožnjo aktivnost vozila ne beleži na tahografu, ampak se na voznikovo kartico beleži počitek. Med nadzorom so odkrili 37 primerov takšnih goljufij, ob tem pa so zasegli tudi 9 manipulacijskih naprav, ki so bile nelegalno vgrajene v vozila. 

Ob kontroli tujega prevoznika so preiskovalci pregledali prevozne dokumente, analizirali presnete podatke aktivnosti vozila iz snemalne naprave (tahografa) ter podatke o časih vožnje in zabeleženih počitkih voznika, analizirali celotno prevozno pot ter opravili pregled kabine tovornega vozila. Zaznane napake (pospeški/zaviranja) vozila so primerjali z grafičnim zapisom posnetih podatkov iz tahografa. Analiza je pokazala, da 557 kilometrov, ki jih je voznik dejansko prevozil ni bilo zabeleženih v snemalni napravi in tudi ne na voznikovi kartici. 

 

 

 

 

 

 

Tahograf so izvlekli iz ležišča in pregledali ožičenje ter kabino tovornega vozila. Ko so odstranili luči so za tapeto v predalu na sovoznikovi strani našli črno škatlico, ki je bil z žicami preko konektorjev povezana na napeljavo do tahografa. Manipulacijska naprava se je krmilila preko dodatnega stikala in kombinacij s pritiskom na zavoro. Če je voznik trikrat pritisnil na zavoro vozila, se je tahograf med vožnjo preklopil in pričel beležiti vozniku počitek. Analiza je pokazala, da je voznik med vožnjo vklapljal oziroma izklapljal manipulativno napravo ter tako med gibanjem vozila beležil, kot da vozilo stoji, vozniku pa na kartico zabeležil počitek.

Nadaljnja preiskava je pokazala, da se v tahografu nahaja modificirano elektronsko vezje, ki je skupaj s tahografom omogočalo lažno beleženje podatkov. Kršitelju so izrekli globo v višini 13.200 evrov. 

Za skoraj pol milijona evrov glob

V okviru celotnega nadzora so odkrili 407 kršitev, za katere je bilo izrečenih 326 glob v skupnem znesku 472.375 evrov. Le 37 odstotkov kontroliranih prevozov je bilo brezhibnih. V šestih primerih je bil voznikom zaradi kršitev odrejen obvezen počitek, zaradi zlorabe je bilo zaseženih 8 voznikovih kartic, v 19 primerih pa so finančni preiskovalci začasno zasegli tudi prometno dovoljenje in registrske tablice vozil. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 3
  • zdrej 16:02 25.avgust 2016.

    In kje/kako po tvojem naj dobi človek izkušnje? Če samo sedi v pisarni, jih ne bo. Če bo delal, pa mogoče kdaj bo. To je tisto, če se ne dela ni prav, če se dela pa zopet ne.

  • nergač 15:39 25.avgust 2016.

    Vse to so dejanja pravnih oseb in lastnikov, ki pritiskajo na voznike na vse mogoče načine, tudi na nezakonite. Pelji ali pusti bo pa drug. Skratka kaos na celem področju, ker ga pristojni ne znajo uredit.

  • Avatar Leon
    Leon 12:34 25.avgust 2016.

    Nadzor nad goljufi morajo izvajati goljufi ! Kaj bo pisarniški miš brez prakse v stroki nadziral strokovnjake . Tako je to v svetu ,kjer je tudi slabo za nekaj dobro .