Zdravje > Prehrana
1428 ogledov

Tako je najbolje kuhati riž

riž Shutterstock
Ker riž vsebuje arzen, so strokovnjaki testirali najboljši način kuhanja riža, s katerim bi odstranili to za zdravje nevarno snov.

Čeprav nizko raven arzena lahko najdemo v večini hrane in vode, znanstveniki opozarjajo, da ga je  veliko v rižu in predvsem v njegovih proizvodih.

Težava je namreč v tem, da se riž lažje kot druga živila kontaminira z arzenom, ker raste na poplavljenih tleh. Sicer pa je riž priljubljeno živilo, ker je okusen, hkrati pa bogat z vitamini, vlakninami in beljakovinami.

Po pisanju Ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA), obstajajta dve obliki arzena, bolj strupen pa je anorganski. Kot so ugotovili, ga je največ v riževih izdelkih, zato so nekatere tamkajšnje države že uvedle omejitve, zlasti pri otroških izdelkih, kot so na primer riževi kosmiči.

V urinu dojenčkov, ki so jedli beli ali rjavi riž, so v lanski obsežni raziskavi odkrili kar dvakrat višjo raven arzena, največ pri tistih, ki so jedli rižev kosmiče, navaja CNN.

Večji delež arzena pa lahko odstranimo in to s pravilnim kuhanjem. Britanski profesor Andy Meharg s Kraljeve univerze v Belfastu ga je izmeril po treh načinih kuhanja riža:

Kateri način kuhanja je boljši?

  • Najprej je riž kuhal v dvakrat večji količini vode in ugotovil, da je večina arzena še vedno ostala v rižu.
  • V drugo je dodal še več vode, v razmerju ena proti pet in ugotovil, da se je količina arzena prepolovila, piše britanski The Telegraph.
  • V tretje je riž zvečer namočil v polni lonec vode, ga drugi dan spral in skuhal. Kot je dejal, je tak način kuhanja zagotovo najboljši, saj se je arzen popolnoma izpral iz riža.   
Komentarjev 8
  • ode 21:40 11.februar 2017.

    Zato imajo postrani oči.

  • Papaja Popi 11:37 11.februar 2017.

    Še dobro, da nekateri logično razmišljamo.

  • Dare Copko 10:56 11.februar 2017.

    pametni da jim kar škoduje, dolgčas jim je pa nimajo kaj bolj pametenga za napisat, itak je vse škodljiv pa kaj naj se pasem na travniku ko krava