Zdravje > Prehrana
97 ogledov

Tako kalorične so praznične dobrote

medenjaki manca Borko
Pred nami so prazniki, z njimi na vidiku tudi novi kilogrami. Da vas teža ob začetku novega leta ne bo spravljala v slabo voljo, poskrbite že zdajj. Redno gibajte, jejte zdravo hrano, s prazničnimi dobrotami nikar ne pretiravajte.

Prav te so ponavadi najbolj zahrbtne in poskrbijo, da so naši dnevni vnosi kilokalorij tudi dvakrat, trikrat ali štirikrat večji kot običajno.

Le sto gramov slastnih medenjakov ima okoli 450 kilokalorij. Sto gramov priljubljene orehove potice, ki jo Slovenci pogosto hrustamo, ima okoli 430 kilokalorij.

Kalorične so tudi praznične pijače, deci sladkega penečega vina ima več kot sto kilokalorij, suh šampanjec jih ima okoli 80,  še več jih ima sladkano kuhano vino. Skodelica vročega kakava jih ima okoli dvesto, irski liker s smetano pa tudi čez 400 kilokalorij.

Zahodni sosedje in njihov paneton

Zelo kalorični so tudi tako imenovani panetoni, ki so zelo priljubljeni pri naših zahodnih sosedih. En košček navadnega panetona (125 gramov) ima kar 410 kilokalorij, posut paneton s sladkorjem in mandlji jih ima 470, polnjen s čokolado pa kar 510. Kaloričen je tudi marcipan, v sto gramih je kar 440 kilokalorij. 

praline | Avtor: Blanka Kefer Blanka Kefer

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.