Vizita za živali > Novice
93 ogledov

Tako najdejo v množici svojo mater

Arctocephalus gazella Profimedias
Najti svoje otroke med množico drugih ni vedno lahka naloga. To velja tudi za morske medvede, piše Plos One. Svoje mladičke matere dojijo na plaži štiri mesece, v tem času pa gredo pogosto v morje na lov.

Ko pridejo matere nazaj, se znajdejo med več sto tujimi mladiči. Da se najdeta, uporabljata tako mati kot otrok svoj glas, ko sta si bližje pa se prepoznata predvsem s pomočjo vonja. Tako je ugotovila francoska skupina, ki jo je vodil Thierry Aubin iz Univerze Paris-Sud. 

Odzivajo se tudi mladički 

Strokovnjaki so iskali odgovore na otočju Kerguelen v indijskem oceanu, kjer so analizirali antarktične ali kerguelske morske medvede, ki sodijo v skupino uhatuh tjulnjev.

V poskus so vključili tudi trideset mladičev, ki so jim na različnih razdaljah predvajali glasove njihove matere. Videli so, da so se tudi mladiči aktivno odzvali klicem njihove matere, ki so jo po zvoku spoznali že na daleč. 

Živijo na morju

Morski medvedi, ki zrastejo v povprečju do metra in pol, so bili sicer v 18. stoletju zaradi lova na njihovo krzno blizu izumrtju. Do danes so se spet razširili in jih je več milijonov. 

Po tem, ko se skotijo, preživijo kar pet let na morju, potem pa se vrnejo na otok, da bi se razmnoževali. Strokovnjaki so že pred časom ugotovili, da se vsak morski medved, ko doseže dobo razmnoževanja, vrne skoraj na isto mesto na plaži, kjer se je skotil.