Slovenija
18 ogledov

"To se mora nehati. Tako ne gre več!"

<ljubljana>08.01.09, SNMP, splosna nujna medicina, urgenca, cakanje, cakal Nik Rovan
Predsednica sveta UKC Ljubljana opozarja, da se znotraj institucije ne da ničesar več narediti in da tako ne gre več naprej.

Večji del razprave na današnji seji Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je vrtel okoli kadrovskih in prostorskih težav na urgenci. S sprejemom kadrovskega in finančnega načrta so začeli postopke zaposlovanja šestih dodatnih zdravnikov za urgenco, a težava ostaja prostorska stiska. Nova urgenca bo predvidoma zgrajena v letu in pol.

Predsednica sveta UKC Ljubljana Saša Markovič Predan je v izjavi za medije po seji sveta opozorila, da so znotraj UKC v preteklih letih delali pozitivne premike pri premagovanju kadrovskih in prostorskih težav na urgenci, a so zdaj dosegli zgornjo mejo.

"Znotraj institucije se ne da ničesar več narediti," je poudarila in dodala, da bi potrebovali dodatne zdravstvene ekipe in dodatne prostore, da bi lahko gnečo na urgenci obvladovali. "To se mora nehati, tako ne gre več. Nedostojno je, da po deset hudih bolnikov leži eden čez drugega in čaka tudi po 15 ur na prosto posteljo," je opozorila.

Šest ur čakanja za lažje poškodbe

Z zaključkom postopka zaposlovanja šestih sobnih zdravnikov se stanje na urgenci vrača na tisto pred krizo, kar pa ni rešitev. To pomeni, da se na urgenci čaka še po šest ur za lažje poškodbe. Po besedah v. d. generalnega direktorja Simona Vrhunca bi potrebovali več prostorov in zdravstvenih ekip. 

Alojz Unetič, ki je na ministrstvu za zdravje pristojen za področje investicij, je pojasnil, da je za ljubljansko urgenco v letošnjem letu ostalo še 1,5 milijona evrov, za prihodnje leto pa bo na voljo med 15 in 20 milijoni evrov. "S tem denarjem lahko zgradimo urgenco," je zatrdil. Urgenca bi lahko bila nared v letu in pol, v kolikor bo pogodba z izvajalci del podpisana še pred koncem leta.

Vlada se mora odzvati

Na današnji seji so med drugim govorili tudi o poslovanju UKC v prvem tromesečju. V tem času je UKC ustvaril za 3,8 milijona evrov minusa, kar je posledica preseganja programa, ki ga krije zdravstvena zavarovalnica.

Opozorili pa so tudi na dejstvo, da ne morejo objaviti razpisa za generalnega direktorja, saj vlada še ni ne potrdila ne zavrnila imenovanja Vrhunca. Mandat mu poteče 10. avgusta, do takrat pa bo njegovo delo nadzorovala posebna revizijska komisija. Čakanje na vladno odločitev pa traja že nekaj mescev.

Komentarjev 1
  • Marko Slovenia 22:51 06.maj 2014.

    seminarji na Bahamih ipd. pač dvigajo ceno storitev... vzemimo Avstrijski model nakupovanja opreme + prekvalifikacija naših 500 brezposelnih zdravnikov = voila, mogoče ostane nekaj šoldov.