Magazin > Lepota & telo
211 ogledov

Tako nevarni so instant rezanci

instant rezanci Profimedias
Pogosto uživanje instant rezancem lahko povzroči zdravstvene težave, piše Women's Health.

Kot je pokazala nova študija The Journal of Nutrition, lahko jedi, ki so sestavljene iz že vnaprej pripravljenih rezancev, ki jih lahko segrevamo v mikrovalovni pečici ali pa jim dodamo vročo vodo in počakamo nekaj minut, povečujejo nevarnost za nastanek metaboličnega sindroma, ki povzroča bolezni srca, sladkorno bolezen in možgansko kap.

Ker so Azijci znani po tem, da pojedo ogromne količine instant rezancev, so znanstveniki pregledali podatke, ki jih je o prehranjevalnih navadah (2007-2009) prebivalstva zbrala Južna Koreja. Ugotovili so, da obstajata dva vzorca: "tradicionalni", ki temelji na rižu, ribah, sadju, krompirju in zelenjavi, in "mesni", ki temelji na ocvrti hrani, mesu, instant juhah in instant rezancih.

Pri tistih, ki so se prehranjevali po mesnem vzorcu, je bila stopnja debelosti višja. V tej skupini so zaznali tudi več težav s holesterolom in visokim pritiskom. V nobene primeru pa niso mogli dokazati povezanosti z nastankom metaboličnega sindroma. Do zanimivih ugotovitev pa so prišli, ko so pod drobnogled vzeli le podatke o uživanju instant rezancev.

Pri ženskah, ne glede na druge dejavnike (količino zaužitega natrija, raven estrogena ali obseg pasu), ki so najmanj dvakrat na teden jedle instant rezance, je bila verjetnost za nastanek omenjenega sindroma kar za 68 odstotkov višja kot pri drugih. Te povezave pri moških niso odkrili.

Povečana nevarnost je verjetno posledica visoke vsebnosti kalorij, rafiniranih ogljikovih hidratov, nasičenih maščob in visoke količine natrija, ki jih ponavadi najdemo v instant rezanci. Zaradi hormonov, ki nesorazmerno bolj vplivajo na nežnejši spol, in razlik v presnovi so na te negativne učinke bolj občutljive ženske.

Kot primer navajajo kemijsko spojino BPA, ki se nahaja v posodah, ki jih pogosto uporabljajo za pakiranje instant rezancev. Omenjena spojina moti način, na katerega hormoni, še zlasti estrogen, vplivajo na telo.

Študija ima sicer nekaj pomanjkljivosti. Med drugim niso upoštevali velikosti obroka, ampak le število zaužitih obrokov. Raziskovalci kljub temu upajo, da bodo izsledki študije vplivali na prehranjevalne navade ljudi in jih izboljšali. Zavedati se moramo, da nobena vnaprej pripravljena hrana ne more nadomestiti doma skuhanega obroka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.