Zdravje > Življenjski stil
56 ogledov

Tako pomembna je telesna pripravljenost

hoja par zakonca obala plaža morje sprehod Shutterstock
V boljši telesni pripravljenosti, kot so ljudje, ko dosežejo srednja leta, manj verjetnosti je, da bodo kasneje v življenju doživeli infarkt, kažejo izsledki ameriške raziskave.

Ameriško združenje za srce sicer priporoča 150 minut zmerne aktivnosti ali 75 minut energične vadbe na teden.

Izsledki, objavljeni v reviji ameriškega združenja za srce, Stroke, temeljijo na študiji, ki je zajela skoraj 20.000 odraslih, starih od 45 do 50 let.


Posameznikom, od katerih je bilo 79 odstotkov moških ter 90 odstotkov belcev, so merili srčni utrip ter spremljali zmogljivost pljuč. Nato so jih razvrstili v skupine z visoko, srednjo ali nizko stopnjo telesne pripravljenosti.

Študija kaže, da je bilo pri tistih z visoko stopnjo telesne pripravljenosti 37 odstotkov manjše tveganje za infarkt po 65. letu starosti kot pri tistih z nizko telesno pripravljenostjo.

Tudi dolgotrajna invalidnost

Srčna kap je sicer na petem mestu vzrokov za smrt v ZDA in glavni razlog za dolgotrajno invalidnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Povezava med fizično telesno pripravljenostjo in nižjo možnostjo kapi obstaja tudi pri dejavnikih tveganja, kot so visok krvni pritisk, sladkorna bolezen tipa 2 in nereden srčni utrip.

"Ti izsledki podpirajo enotno in neodvisno vlogo vadbe pri preprečevanju kapi," je povedal eden od avtorjev študije Jarett Berry, predavatelj interne medicine na univerzi v Teksasu.

"Nizka telesna pripravljenost je v klinični praksi pogosto spregledana kot dejanski dejavnik tveganja," je povedal kardiolog Ambarish Pandey.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.