Zdravje > Fitnes
156 ogledov

Tako povečamo pritisk na stene žil

Plavanje pod vodo Youtube
V boljši kondiciji kot bo naš srčno-žilni sistem, bolje se bomo počutili in imeli bomo manjšo verjetnost za razvoj kakršnihkoli kroničnih bolezni srca in ožilja.

"Aerobna vadba je kakršnakoli vadba nižje intenzivnosti, kjer v telesu pretežno potekajo aerobni energetski procesi. Med aerobno vadbo štejemo denimo tek, krožno vadbo, plavanje in tako dalje," je pojasnil kineziolog in trener fitnesa pri Fitnes zvezi Slovenije Grega Jenko. Za tovrstno vadbo je običajno značilen časovno daljši, vsaj tri minute, neprekinjen napor.

Ne glede na šport je po njegovi oceni pomembno, da imamo razvito sposobnost aerobne kapacitete: "Četudi ne gre za tipične aerobne športe  kot so kolesarjenje, tek na dolge proge, tek na smučeh, je stopnja naše aerobne kapacitete pomembna z vidika sposobnosti hitrosti regeneracije." Dober temelj za razvoj aerobne kapacitete je po njegovih izkušnjah lahko kar neprekinjena aktivnost nižje intenzitete, kjer je srčni utrip 120-140 udarcev na minuto in kjer postopoma podaljšujemo čas napora. Na primer od 20 do 60 minut.

Tudi za zdrave sklepe

Jenko pojasnjuje, da je aerobna vadba koristna za razvoj nekaterih vitalnih fizioloških sposobnosti, predvsem srčno-žilnega sistema in hitrosti regeneracije: "V boljši kondiciji kot bo naš srčno-žilni sistem, bolje se bomo počutili in imeli bomo manjšo verjetnost za razvoj kakršnihkoli kroničnih bolezni srca in ožilja."

Najpomembnejša vidika vadbe na zdravje in dobro počutje sta po njegovih besedah nivo aerobne kapacitete ter kvaliteta tehnike gibanja.

kolesarjenje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
"Med aerobno vabo se v telesu odvijajo številni procesi. S povečanjem srčnega utripa se pospeši tudi pretok krvi po naših žilah in s tem pritisk na njihove stene, kar pozitivno vpliva na razvoj elastičnosti ožilja," opisuje. Pravi, da z  boljšo prekrvavljenostjo tkiv pospešimo tudi presnovno-regeneracijske procese, kar predstavlja njihovo hitrejše okrevanje in tako dalje.

S kvalitetno tehniko gibanja izbrane aktivnosti bomo po njegovih besedah pozitivno vplivali tudi na zdravje naših sklepov. "Seveda ne smemo pozabiti, da s tovrstno vadbo krepimo tudi našo najpomembnejšo mišico-srce in povečamo porabo »odvečno naložene« energije oziroma maščobe," dodaja. 

anja.scuka@zurnal24.si