Slovenija
37 ogledov

Tako "realnih" je pet zvezdic

Amazon Profimedias
Uporabniške ocene izdelkov ali storitev na spletnih straneh niso vedno resnične. Nekateri ponudniki namreč ponujajo brezplačne ali skoraj zastonj izdelke v zameno za ocene.

Zveza potrošnikov Slovenije kot primer navaja Amazonovo spletno stran, kjer uporabniki ocenjujejo izdelke, ki so jih v zameno za oceno prejeli brezplačno ali z visokimi popusti. 

"Nekateri izmed teh `ocenjevalcev´ napišejo ducat ocen za izdelke na dan in to celo za tiste, ki jih nikakor niso mogli preizkusiti," poročajo pri ZPS. "Čeprav je Amazon prepovedal večino `plačanih´ ocen, še vedno dovoljuje ocenjevanje izdelkov, ki jih je uporabnik prejel (skoraj) brezplačno v zameno za oceno in da to tudi ob oceni jasno zapišejo."

Amazon Vine je bil sicer vzpostavljen, da bi omogočil izbranim uporabnikom, da prejmejo brezplačne izdelke (še preden so uradno na trgu) v zameno za iskreno oceno na Amazonu. 

Ocene, še preden je izdelek na trgu

"Pravila za Amazon Vine so jasna in sistem preverljiv, a kaj ko se skozi stranska vrata izmuzne kar preveč komentatorjev, katerih ocene so plačana reklama in ne pomoč kupcem," poudarjajo pri ZPS.

Na Amazonovi spletni strani, kjer lahko kupite ovitek za novo Lumio 650, je bilo že pred izidom tega telefona 10 ocen. "Lepo se prilega in nudi dobro zaščito za telefon," je zapisal eden izmed `resnicoljubnih uporabnikov´. In drugi: "Dobra zaščita telefona."

Amazon pred Črnim petkom | Avtor: Profimedias Profimedias
Več ocen je bilo s petimi zvezidcami, po čemer lahko potencialni kupec sklepa, da gre za res dober izdelek. "A kaj, ko telefona sploh še ni bilo na trgu, zato tudi komentatorji ovitka sploh še niso mogli preizkusiti!," pišejo pri ZPS. "So morda dobili telefone že pred uradnim izidom? Ko so kolegi iz ameriške potrošniške organizacije Consumers Union pisali na tri e-naslove, ki so bili zapisani ob komentatorjih, niso dobili niti enega odgovora."

Skrivnostna `Andrea´

Samo v enem januarskem tednu je komentator(-ica) z imenom `Andrea´ po navedbah ZPS zapisal-a približno 200 ocen s petimi zvezdicami, med drugim za ovitke za najmanj 14 različnih telefonov.

Tudi drugi komentatorji so v povprečju zapisali oceno za ducat proizvodov na dan. "Najbolj len je zapisal le 100 ocen v mesecu januarju, najbolj dejaven kar 950," navajajo pri ZPS. "Če upoštevamo, da je treba tudi spati in odštejemo osem ur na dan, to pomeni približno dve oceni na uro v vsakem dnevu januarja."

Paketi pred vrati | Avtor: EPA EPA
Ocenjujejo očitno vse, kar jim pride pod roko – zastonj ali z velikimi popusti v zameno za komentar. "V časovnem razmiku le nekaj ur, je tako eden izmed uporabnikov zapisal svojo oceno za USB potovalni polnilnik, tablete z melatoninom, dva USB priključka, kozarce za vino, selfie stick, zaščitni obliž za nožni palec in več komentarjev za ovitke za telefon," navajajo pri ZPS. "A ne za le enega, od januarja letos je tako prispeval komentarje za ovitke za naštete telefone (!): Galaxy Note 4; Galaxy E7; iPhone 6S; iPhone 6S Plus; iPhone 5C; Galaxy S6; Galaxy S7 Plus (niti še ne obstaja); Galaxy Grand Prime; Galaxy Centura; HTC One A9; LG V10; Galaxy S5; ZTE Grand X Max; Galaxy Alpha; Lumia 950; Moto X; Lumia 550; Lumia 850; Lumia 650; ZTE Allstar; Huawei Union; Galaxy Avant; Droid Turbo 2; Galaxy S6 Edge; Nexus 6P; LG Optimus F6; OnePlus One; Alcatel OneTouch Idol 3… tu smo nehali šteti."

Od 650 ocen le ena s štirimi zvezdicami

Vse ocene so bile po navedbah ZPS enake, pet zvezdic. Med 650 ocenami, ki jih je ta uporabnik zapisal letos januarja je bila le ena, ki ni imela ocene 5 zvezdic.

Amazon je, potem ko so jih ameriški kolegi obvestili o očitno zavajajočih ocenah za ovitek za Lumio 650, so iz spletne strani odstranili skoraj vse ocene. "Ostala je le še ena, edina, ki ni ovitku pripisala oceno petih zvezdic," pojasnjujejo pri ZPS.

Ne dovolimo plačanih ocen in izbrišemo račune, ki izkoriščajo sistem ocenjevanja in kršijo pravila Amazona. Večina ocen na Amazonu je avtentičnih in pomagajo pri nakupu milijonom potrošnikov vsak dan. Želimo, da so ocene čim bolj uporabne za naše stranke," so ob tem sporočili iz Amazona.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • tecumseh_1975 13:49 01.april 2016.

    a klukci na ZPS res nimate drugega dela kot pisat filozofske razprave na temo Amazon. Raje se posvetitie pravim, domačim nategunom...