Slovenija
56 ogledov

Praznične pošiljke oddajte pravočasno

Otrok darilo Profimedias
Paket lahko po novem oddate v paketomat, poštar pa ga lahko pusti tudi na terasi ali v lopi ...

V mesecu decembru imajo na Pošti Slovenije v povprečju v notranjem prometu za skoraj tri milijone več navadnih pisemskih pošiljk kot v ostalih mesecih. V mednarodnem prometu pa količina pošiljk poraste tudi za več kot 100 odstotkov.

Zato opozarjajo, da je treba praznične pošiljke oddati pravočasno: "Do 20.decembra je zadnji čas za oddajo pošiljk za naslovnike v Sloveniji, do 2. decembra za pakete oziroma oziroma do 9.decembra za pisma in razglednice za naslovnike v tujini."

Uvedli so tudi hitrejše načine oddaje in prejemanja paketov s paketomati.

Paket pripravite doma

“Na voljo imamo samopostrežne avtomate oziroma PS Paketomate, kjer lahko na najfrekventnejših lokacijah s preprostim dostopom prevzemate in oddajate svoje pakete 24 ur na dan vse dni v tednu,” so nam povedali.

Paketomati delujejo tako, da ob spletnem nakupu za mesto dostave določite paketomat v vaši bližini. Ko pošiljka prispe, dobite po njihovih besedah obvestilo prek SMS sporočila s kodo za prevzem paketa.

Na Pošti Slovenije svetujejo, da paketomate izkoristite za pošiljanje daril pred prazniki: “S pomočjo aplikacije “PS Pošlji paket” lahko paket za pošiljanje pripravite doma in ga oddate na PS Paketomat. V aplikacijo vnesete podatke o naslovniku, izberete velikost paketa, pripravite in natisnete spremnico za pošiljanje  ter jo namestite na paket.” Storitev se plača s plačilno oziroma kreditno kartico ali z Moneto. Pripravljen paket se nato odda v paketomat, lahko pa tudi v poslovalnico pošte, lokacije paketomatov lahko preverite na www.pspaketomat.si 

Tega najbrž niste vedeli

Ker je poštni nabiralnik premajhen za večje pakete in ker ste morda v dopoldanskem času zdoma, lahko poštar ob dogovoru pušča pakete tudi drugod. “Pošiljke brez potrditve lahko predamo na različna mesta kot so terasa, balkon, nadstrešek, lopa in podobno” pravijo.

Naslovnik mora v tem primeru naročiti, da se mu paketne pošiljke vročijo brez potrditve prevzema: “Navedeno naročilo velja za paketne pošiljke v notranjem prometu, ki nimajo dodatnih storitev, ki zahtevajo potrditve naslovnika oziroma za katere je potrebno plačilo.”

Pošiljko pa lahko poštarji pustijo tudi pri vašem sosedu, če je ta doma. “Naslovnikovo naročilo se lahko izda na enem obrazcu za več družinskih članov, ki naročilo podpišejo, saj lahko sosed prevzame pošiljke za enega ali več družinskih članov,” opisujejo. Pošiljko lahko sicer odnesejo tudi k prijatelju, k sorodniku, v službo in tako dalje. 

Mnogi ne vedo, da imajo možnost do brezplačne ponovne dostave paketa in da s pošte pred dostavo paketa pokličejo naslovnika ali pošljejo SMS sporočilo. 

Po novem lahko svoje pakete prevzemate in oddajate tudi na večini Petrolovih bencinskih servisov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.