Slovenija
22 ogledov

Tako se lahko zoperstavite izsiljevalskim virusom

Varnost na internetu Profimedias
Na Europolovi strani nomoreransom.org so zbrana vsa do sedaj odkrita orodja za odšifriranje datotek.

Izsiljevalski virusi, ki vam zašifrirajo vse datoteke na računalniku, krožijo po medmrežju že nekaj časa. Velikokrat oškodovancem ne preostane drugega, kot da za svoje podatke plačajo vsoto, ki jo goljufi na drugi strani zahtevajo v zameno za podatke. Seveda pa tudi v primeru plačila ni zagotovila, da bodo izgubljeni podatki res priromali nazaj k lastniku. 

Europol se je odločil zadati udarec tovrstnim prevarantom. Na spletni strani NoMoreRansom.org so objavili vsa trenutno dostopna orodja za odšifriranje dokumentov. Kot so zapisali na Varni na internetu, včasih strokovnjaki v kodi virusa odkrijejo napako, na podlagi katere izdelajo ključ za odšifriranje. Rešitev za vse viruse ni. Nenazadnje od pojava nekega virusa pa do rešitve lahko preteče nekaj časa. 

V kolikor se znajdete v takšni situaciji, obiščite omenjeno spletno stran in najprej preverite, če je rešitev za vaše težave že na voljo. V vsakem primeru pa poskrbite za vse varnostne ukrepe in večkrat napravite varnostno kopijo dokumentov. 

Preberite tudi: 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.