Magazin > Odnosi in prosti čas
103 ogledov

Tako se obnašajte na Hrvaškem

hrvaška kornati Profimedias
Ameriška televizija Travel Channel je na svoji uradni spletni strani napisala, kako se in kako se ne obnašati na dopustu pri sosedih. Poznate osnovna "pravila“?

Izogibajte se vlakom, potujte z avtobusom

Za razliko od večine evropskih držav, kjer je najbolj uporabno potovati z vlakom, je pri sosedih bolj uporabno potovati z avtobusom, saj so povezave veliko boljše. Poleg tega pa je potovanje po jadranski obali veliko lepše potovanje kot potovanje z vlakom po Liki, hriboviti hrvaški pokrajini, ki leži za Velebitom.

Ne mešajte je z Jugoslavijo ali Hrvatov s Srbi

Ja, če se spomnite, da je bila Hrvaška del Jugoslavije, je super. Za slovenske turiste to ni nič novega, veliko turistov iz drugih držav, ki Hrvaški niso tako blizu, pa se zdi, da je Hrvaška enako kot Jugoslavija. Poleg tega pa jih ne primerjajte s Srbi, saj je ta tema še vedno zelo občutljiva, čeprav je od konca vojne v 90. letih minilo več let.

Domačini vozijo kot norci

V prometu morate dobro paziti, saj domačini velikokrat vozijo zelo divje, poleg tega pa morate paziti na pešce, ki velikokrat cesto prečkajo brezglavo in tam, kjer ni prehoda za pešce.

Brez težav ste zgoraj brez, a ne v bližini cerkve

Veliko žensk se na hrvaških plažah sonči zgoraj brez, zato se tudi vi lahko sprostite in odvržete zgornji del kopalk. Pazite le, če je plaža v bližini cerkve. Hrvatom se to zdi skrajno nespoštljivo.

Obiščite otoke

Na Hrvaškem je nujno, da obiščete vsaj kakšen otok, ali pa se odpravite na izlet na Kornate, čudovite dalmatinske otoke.

Ne bodite turisti ob največji gneči

Na vseh turističnih atrakcijah se po navadi tre turistov. Pazite na svoje zdravje in ob tem tudi na živce. Turistične atrakcije si oglejte zvečer ali še bolje zjutraj, ko je turistov malo, poleg tega pa so tudi poletne temperature veliko bolj prijazne.

hrvaška mine | Avtor: Profimedias Profimedias
Pazite na mine

V nekaterih krajih še vedno niso odstranili vseh min, ki so ostale od vojne, zato pazite, kje hodite in ne izzivajte usode. Sicer so vsa področja, ki so še neočiščena, označena s tablami, a saj veste, nesreča nikoli ne počiva. Držite se urejenih parkov in ne zahajajte v naravo, kjer ne veste, kaj se skriva v zemlji.

Komentarjev 3
  • 4krogci 18:33 24.julij 2015.

    zgoraj brez nesmejo bit ob cerkvi?? Kaj pa mestne plaže a? teli hrvati so itaq tolk cerkveni, da bi se na nudističnih plažah uvedli kopalke!

  • allstarr111 18:30 24.julij 2015.

    LOOOL dobra

  • Pepe007 18:08 24.julij 2015.

    Dokler nisem prišel do zadnjih 4-ih nasvetov, sem mislil, da pišejo za Slovenijo...