Slovenija
551 ogledov

Tako si lahko sami doma zvarite pivo

Varjenje piva, Davor Mišmaš B & B
Tudi v Sloveniji se vse več ljudi odloča za varjenje piva doma. Ne le, da je takšno pivo nekoliko cenejše kot tisto iz trgovine, dodamo mu lahko svojo noto in se poigravamo z okusi. Kako ga zvariti?

V Dolenjskih Toplicah je včeraj potekal festival piva, na katerem je delavnico, kako zvariti pivo doma, pripravil Davor Mišmaš. Zase pravi, da je oblikovalec, pivoznalec in ljubitelj vsega, kar fermentira. Skupaj z Andrejem Colaričem vodi portal pivopis.si, kjer je na enem mestu zbrano vse o pivu; kako ga zvariti, kje najti najboljšo ponudbo, h kateri hrani se katera vrsta piva najbolj poda, ...

Mišmaš je na delavnici izpostavil, da je v prvi vrsti pri varjenju piva doma pomembna čistoča. "Čistoča in še enkrat čistoča. Da bi šlo kaj narobe, res ni velike nevarnosti, razen če ne bomo res dosledno skrbeli, da bodo vsi pripomočki čisti," pravi in pri tem poudari tudi, da je za umivanje pripomočkov najboljše čistilo brez vonja, saj se ga v nasprotnem primeru lahko naše pivo navzame. "Izjemno pomembna je tudi potrpežljivost. Če odpremo fermentor prekmalu, se nam stvar lahko izjalovi. Pivo je potrebno pustiti, da dela svoje. Če bomo posegali vanj, se nam to lahko maščuje," poudari sam svoj varilec piva in pri tem spomni na stari rek, ki so ga poudarjale babice, da se lahko kruh ali potica prehladita. Isto je s pivom, če mu ne damo časa.

Tudi pivo z bananami, bezgom, kavo, čokolado

Obstaja več načinov, kako lahko doma zvarimo pivo; v osnovi gre za tri načine, vsak je nekoliko težji. "Pri prvi opciji si pomagamo z ekstraktom, ki ga dobimo v lični konzervi. V 20 litrov vode, ki smo ji dodali kilogram sladkorja, vmešamo ta ekstrakt, dodamo kvasovke, ki jih dobimo poleg ekstrakta, prevremo in prelijemo v fermentacijski sodček, kjer pustimo dva tedna. Po dveh tednih dobljeno tekočino prelijemo v steklenice in pustimo zoreti še dva tedna," postopek zelo enostavno razloži Mišmaš.

Ekstrakt je na voljo preko spletnih trgovin, največje tri v Sloveniji so: vsezapivo.si, mojepivo.si in samsvojpivovar.si. Za 20 litrov piva ekstrakt stane od 15 do 25 evrov. Lahko se poigravamo z raličnimi okusi; ekstrakt z bananami, s kavo, s češnjami, višnjami, ...



Drugi način varjenja piva je podoben pripravi čaja iz filter vrečke. "V našem primeru je filter vrečka bistveno večja, večji je tudi lonec, v katerega bomo vrečko dali. Torej gre za 20-litrski lonec, v katerem zavremo vodo, dodamo filter vrečko, ki vsebuje zdrobljen slad, torej žito, v največ primerih gre za ječmen. Počakamo eno uro, nato filter s sladom odstranimo, še enkrat zavremo in dodamo hmelj," pojasnjuje Mišmaš, ki doda, da filter vrečke stanejo od 10 do 20 evrov.

Tretjega načina se lotevajo ljudje, ki imajo že tako rekoč male pivovarne doma, pivovarne, ki stanejo od tisoč do več deset tisoč evrov. "Gre za isti princip, po katerem pivo izdelujejo največji pivovarji, le da je bistveno manjša. Imamo tri lonce, pri katerih se voda pretaka iz enega v drugega, dodajamo sestavine."

Varjenja se ljudje lotevajo iz različnih vzgibov; zaradi radovednosti, zaradi ljubezni do piva, zato ker radi svoji pijači dodajo osebno noto. "Osebno se zelo rad poigravam z okusi. Prejšnji teden sem varil z bezgom, pred tem s smrekovimi vršički. Človek je pri tem res lahko silno kreativen," pravi Mišmaš, ki doda, da pri prvi opisani metodi niti ni veliko manevrskega prostora, a ta se bistveno poveča pri drugi in tretji. "Človek se lahko sam poigrava z recepti, sam najde razmerje sladu, ki mu ustreza, lahko doda čokoladni slad in dobi čokoladno pivo, lahko doda kavo, cimet in ingver in zvari božično pivo."

Na vprašanje, ali bi lahko doma zvarili pivo povsem brez ekstraktov in filter vrečk, Mišmaš pove, da seveda lahko, a potrebna je specifična oprema in bistveno več časa.

Pivo, pijača doživetja

Ustvarjalca portala pivopis.si sta za prave ljubitelje piva spisala knjigo Pivo, pijača doživetja. "Bila sva vedoželjna, pijačo sva raziskovala, a pri tem raziskovanju težko prišla do informacij. Ko sva jih zbrala že ogromno, sva najprej to delila na blogu. Potem pa je prišlo do efekta snežne kepe," ponosno pove Mišmaš. Sledil je portal, nato konec aprila letos še knjiga. "Neka literatura v Sloveniji na temo piva sicer obstaja, a je zelo arhaična, bi rekel, zastarela. Pivo se je zleti zelo spremenilo, neke poljudne literature ni bilo. Knjigo sva pri Založbi Kmečki glas nato izdala midva."

Knjiga je deljena na dva dela; ena vsebuje podatke o pivu, njegovi zgodovini, stilu, tehničnih lastnostih, poglavje hrana in pivo, kako kuhati z njim in kako ga kombinirati s hrano. Drugi del knjige je namenjen domačim varilcem; kako pivo pripraviti. Mišmaš opogumi, da je opravilo res enostavno.

barbara.barbic@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.