Šport
103 ogledov

Tako so si izpogajali svobodo

Gunnar Bentz in Jack Conger Profimedias
Ameriški plavalec James Feigen je razkril podrobnosti pogajanj med njegovimi odvetniki in brazilskimi oblastmi, ki so mu odvzele potni list in ga zadržale v Rio de Janeiru.

Ameriški plavalci so prevzeli odgovornost za incident na bencinski postaji v Rio de Janeiru, ki je bil tako odmeven, da je zasenčil zmago marsikaterega olimpijskega prvaka.

Kot zadnji se je od četverice osramočenih ameriških plavalcev oglasil James Feigen, ki je razkril, da so mu brazilski organi pregona ponudili dve možnosti.

Feigen bi lahko počakal v Braziliji, dokler pristojne institucije ne opravijo temeljite preiskave, ki naj bi trajala vsaj mesec dni. Druga in precej enostavnejša rešitev je bila, da plača denarno kazen.

Tožilci so od plavalca zahtevali 31.500 ameriških dolarjev, po plačilu omenjenega zneska pa naj bi mu vrnili potni list, s katerim bi se lahko vrnil domov. Ker so plavalčevi odvetniki visok znesek zavrnili, so brazilski tožilci kazen povišali na 46.875 dolarjev. Sledila so pogajanja.

Plavalec se je dogovoril za plačilo kazni v višini 10.800 ameriških dolarjev. ''Končno sta se obe strani uspeli dogovoriti za 10.800 dolarjev. Lahko sem stopil v stik s svojo družino v ZDA in s pomočjo ameriških odvetnikov smo naslednji dan izvedli plačilo. Po opravljeni transakciji sem dobil nazaj potni list in lahko sem se vrnil domov,'' je v uradni izjavi razkril Feigen.

Feigen se je v domovino vrnil v soboto, čeprav bi moral iz Rio de Janeira poleteti že v sredo. Podoben scenarij sta doživela njegova reprezentančna kolega Jack Conger in Gunnar Bentz, ki sta se morala na zahtevo brazilskih policistov izkrcati iz letala.

Razkril vse podrobnosti

Feigen je razkril svoj pogled na dogajanje na bencinski črpalki. ''Ustavili smo se na bencinski črpalki, da bi uporabili stranišče, vendar so bila vrata zaklenjena. Nismo vstopili na silo, kot tudi nismo vstopili v kopalnico. Smo pa sprejeli obžalovanja vredno odločitev, da uriniramo na travi za stavbo. Ko smo se vračali proti taksiju, je Ryan Lochte s stene potegnil plakat v kovinskem okvirju. Eden od reprezentančnih kolegov mi je povedal, da ob taksiju stoji moški s pištolo. Pogovarjal se je z voznikom taksija. Izstopili smo iz avtomobila in plačali prevoz. Ko sem se pričel odmikati, je mož s pištolo nameril vame in moje kolege ter v portugalščini zahteval, naj sedemo. Še nikoli ni nihče vame nameril s pištolo. Bil sem prestrašen,'' je nadaljeval Feigen.

''Dvignil sem roke in sedel na pločnik. Očitno je bilo, da mož s pištolo zahteva plačilo, vendar nisem bil prepričan, če je povezan z bencinsko postajo. Gunnar Bentz in jaz sva mu izročila nekaj denarja. Nato smo lahko odšli in se z drugim taksijem odpeljali v vas,'' je pojasnil Feigen, ki je v izjavi za policijo ''pozabil'' na nekatere ključne podrobnosti. 

''Izpustil sem dejstva, da smo urinirali za stavbo in da je Lochte s stene potegnil plakat. Policisti so izjavo napisali v portugalščini. Podpisal sem jo, ne da bi jo videl prevedeno v angleščino. Razumem, da sem z izpuščanjem dejstev naredil napako. Želel sem zaščititi svoje kolege in za to se opravičujem,'' je še zapisal ameriški plavalec.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.