Zdravje > Fitnes
84 ogledov

Tako stres oblikuje vašo postavo

tehtnica ženska teža Shutterstock
Morda je prav to krivo za vaše težave s težo ...

Ljudje, ki dolgoročno trpijo za stresom, so lahko bolj nagnjeni k debelosti, je pokazala raziskava Univerzitetnega kolidža v Londonu. V njej so pod drobnogled vzeli vzorce las sodelujočih v raziskavi, s katerimi so merili ravni kortizola, hormona, ki je ključen pri odzivu telesa na stres. 

Rezultati raziskave, objavljeni v znanstven reviji Obesity, so pokazali, da je izpostavljenost višjim ravnem kortizola skozi več mesečno obdobje povezana z ljudmi, ki imajo prekomerno težo.

Ugotovili so, da imajo posamezniki z visoko ravno kortizola večji obseg pasu, višjo telesno težo in posledično tudi višji indeks telesne mase. Posamezniki, ki so bili uvrščeni v kategorijo debelih, kar pomeni indeks telesne mase višji od 30 in obseg pasu vsaj 102 centimetra pri moških oziroma 88 pri ženskah, so imeli še posebej izrazito visoko raven kortizola.

Hrana kot tolažba

Kronični stres sicer že dlje časa povezujejo z debelostjo. Posamezniki, ki so pod stresom, naj bi pogosteje posegali po hrani kot tolažbi in se prenajedali s hrano z visoko vsebnostjo maščobe, kortizol pa igra pomembno vlogo tudi pri presnavljanju hrane in skladiščenju maščobe. "Ti rezultati prinašajo konsistenten dokaza, de je kronični stres poveza z višjo stopnjo debelosti," je dejala vodja raziskave Sarah Jackson.

V longitudinalni raziskavi je sodelovalo 2.527 moških in žensk starejših od 54 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.