• Ned 16 do 28 °C
  • Pon 17 do 27 °C
  • Tor 21 do 24 °C
več na vreme.net

Povezanost

0 komentarjev

Tako tek vpliva na vaše možgane

Tek vpliva na boljšo povezanost različnih delov možganov, vključno s frontalnim korteksom, ki ima pomembno vlogo pri kognitivnih aktivnostih.

G. Z. / Ljubljana

 

(Foto: shutterstock)

Možgani tekačev imajo boljšo funkcionalno povezanost kot možgani posameznikov, ki niso aktivni, so odkrili raziskovalci Univerze v Arizoni v Združenih državah Amerike. To pomeni, da so različni deli možganov bolje povezani, vključno s frontalnim korteksom, ki ima pomembno vlogo pri kognitivnih aktivnostih, kot so načrtovanje, sprejemanje odločitev in preklapljanje pozornosti pri opravljanju nalog. 

Mlajši odrasli 

Pri tem so primerjali tekače s posamezniki, ki se ne ukvarjajo s to telesno aktivnostjo. Sodelujoči so bili stari od 18 do 25 let in imeli primerljiv indeks telesne mase ter podobno raven izobrazbe. Raziskovalci so možgane raziskovali z magnetno resonanco medtem, ko so bili posamezniki budni in niso opravljali nobene posebne naloge oziroma so mirovali.

Čeprav je treba opraviti dodatne študije, da bi ugotovili, ali fizične razlike v povezanosti možganov vplivajo na kognitivno delovanje posameznika, odkritja raziskave, objavljene v reviji Frontiers in Human Neuroscience, postavljajo temelje za boljše razumevanje, kako vadba vpliva na možgane mlajših odraslih.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima