Zdravje > Fitnes
51 ogledov

Tako tek vpliva na vaše možgane

Zivljenje 11.03.13, mozgani, foto: shutterstock Shutterstock
Tek vpliva na boljšo povezanost različnih delov možganov, vključno s frontalnim korteksom, ki ima pomembno vlogo pri kognitivnih aktivnostih.

Možgani tekačev imajo boljšo funkcionalno povezanost kot možgani posameznikov, ki niso aktivni, so odkrili raziskovalci Univerze v Arizoni v Združenih državah Amerike. To pomeni, da so različni deli možganov bolje povezani, vključno s frontalnim korteksom, ki ima pomembno vlogo pri kognitivnih aktivnostih, kot so načrtovanje, sprejemanje odločitev in preklapljanje pozornosti pri opravljanju nalog. 

Mlajši odrasli 

Pri tem so primerjali tekače s posamezniki, ki se ne ukvarjajo s to telesno aktivnostjo. Sodelujoči so bili stari od 18 do 25 let in imeli primerljiv indeks telesne mase ter podobno raven izobrazbe. Raziskovalci so možgane raziskovali z magnetno resonanco medtem, ko so bili posamezniki budni in niso opravljali nobene posebne naloge oziroma so mirovali.

Čeprav je treba opraviti dodatne študije, da bi ugotovili, ali fizične razlike v povezanosti možganov vplivajo na kognitivno delovanje posameznika, odkritja raziskave, objavljene v reviji Frontiers in Human Neuroscience, postavljajo temelje za boljše razumevanje, kako vadba vpliva na možgane mlajših odraslih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.